OSLO (Nettavisen): Sverige nærmer seg raskt 50.000 påviste smittetilfeller. Tallene torsdag viser 48.288 smittetilfeller, en økning på 1474 på et døgn.

Tallene viser videre 2244 intensivinnleggelser og 4814 koronarelaterte dødsfall hittil. Det siste døgnet er det registrert 19 nye dødsfall.

Nyhetsstudio: Det siste om koronasituasjonen i Norge og verden

Rekord i antall smittetilfeller

- I dag har vi hatt det høyeste antallet meldte nye tilfeller per døgn som vi noensinne har hatt. Det er en direkte konsekvens av at vi har økt prøvetakingen ute i regionene og at vi også tar prøver når det er milde symptomer, sier avdelingssjef Karin Tegmark Wisell i Folkhälsomyndigheten.

- Vi har fortsatt en svært alvorlig situasjon i landet, med et stort antall pasienter som legges inn på intensiven hvert døgn, understreker hun.

281 koronapasienter i respirator

Kriseberedskapssjef Johanna Sandwall i Socialstyrelsen sier Sverige per i dag har 568 pasienter liggende inne på intensivplass med behov for respirator. Av disse er 281 covid-19-pasienter.

- Vi ser en viss reduksjon, men det er små tall, sier Sandwall.

Sverige har tross koronautbruddet god kapasitet på intensivplasser. Per i dag er det 767 tilgjengelige intensivplasser.

- Vi tror denne kapasiteten blir redusert i sommer, sier Sandwall, som kan fortelle at åtte av 21 regioner nå rapporterer om en minimal forbedring i koronasituasjonen.

Folkhälsomyndigheten vil i sommer holde to pressekonferanser per uke.

Onsdag viste koronatallene i Sverige 46.814 smittetilfeller, 2232 intensivinnleggelser og 4795 koronarelaterte dødsfall.

Les også: India: Registrerer opp mot 10.000 nye smittetilfeller daglig

Forsvarte igjen svensk koronastrategi

En rangering av dødsraten i noen av de hardest rammede landene viser at Sverige kommer høyt opp med 47,09 dødsfall per 100.000 innbyggere.

Også på pressekonferansen torsdag kom spørsmålet om kritikken som er rettet mot Sveriges strategi. Wisell svarte at effekten av nedstenging er avhengig av hvor langt smitten har kommet på det tidspunktet.

- Hva hadde konsekvensene blitt av en annen strategi og en hardere nedstengning for eksempel for psykisk helse hos barn og unge, hos misbrukere? Hva hadde konsekvensene blitt for folkehelsen? Det må også tas med i betraktningen, sier Wisell.

Får reise fritt innenlands

Fra 13. juni får svenskene lov til å reise fritt innenlands, selv om reisene ikke er nødvendige, men det er klare formaninger blant annet om å holde seg hjemme hvis man føler seg det minste syk.

Svenske helsemyndigheter har publisert nye råd om hvordan befolkningen bør opptre under sommerens reiser. Her oppfordres det til å unngå kollektivtrafikk i størst mulig grad og helst gå eller sykle der det er mulig. De som må reise kollektivt oppfordres til å booke sitteplass på forhånd. Kollektivreiser hvor det ikke går an å booke sitteplass, bør unngås, heter det videre. Svenskene oppfordres videre til å holde avstand og sørge for god håndhygiene. Større sosiale sammenkomster som dåp, fester, bryllup og begravelser bør unngås, heter det på Folkhälsomyndighetens hjemmeside.

Rådene gjelder fra 13. juni.

Ingen nye dødsfall i Danmark

Mens Sverige rapporterer om 19 nye koronadødsfall, er det ingen nye koronarelaterte dødsfall i Danmark siste døgn, melder NTB. Det totale dødstallet der er 593. Men 19 nye smittetilfeller ble påvist siste døgn. Danmark har nå registrert 12.035 smittede. Antall innlagte falt med åtte siste døgn, til 63 koronainnleggelser.

- Smitten kom fra flere land

En ny kartlegging viser at koronaviruset kom til Sverige fra flere land. Tre genetiske grupper av viruset er identifisert. Virusgruppene kommer fra reisende fra flere europeiske land og USA som kom i slutten av februar og i begynnelsen av mars, skriver Folkhälsomyndigheten på sin nettside torsdag.

Forskerne mener smitten kom til Sverige fra flere land og at den ble spredt i disse landene tidligere enn det man først trodde. Det var altså ikke bare Italia og Østerrike som introduserte smitten i Sverige.

- Vår konklusjon er at smittevernet i regionene gjennom isolasjon og smittesporing i stor grad hindret smitten fra Italia å få fotfeste i Sverige. I stedet kom smitten inn i landet fra en rekke ulike land siden pandemien da allerede var et faktum, sier Karin Tegmark Wisell i Folkhälsomyndigheten.

Kartleggingen som er gjort av arvestoff viser at smitte direkte fra Asia ikke har fått noe større fotfeste i Sverige. Svenske forskere har ikke klart å trekke noen konklusjoner om smittens opphav.

Dette er den første genetiske kartleggingen av SARS-Cov-2 i Sverige.