Gå til sidens hovedinnhold

Sverige dropper voldtektssaken mot Julian Assange

Svenske myndigheter avslutter etterforskningen av voldteksanklagene mot Wikileaks-gründeren.

Det opplyser svensk påtalemyndighet under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

- En samlet vurdering av det som er kommet fram i etterforskningen, har jeg kommet fram til at bevisene ikke holder til en siktelse, sier statsadvokat Eva-Marie Persson på pressekonferansen.

Det var etter et besøk til Sverige i august 2010 at den australsk-ecuadorianske journalisten og internettaktivisten Julian Asssange ble mistenkt for seksuallovbrudd mot to kvinner.

Nesten syv år senere, i mai 2017, ble den foreløpige etterforskningen av anklagene avsluttet fordi aktor i saken mente det ikke var mulig å føre etterforskningen videre, skriver expressen.se.

Men da Assange ble pågrepet av britisk politi ved Ecuadors ambassade i London i april i år, ble saken gjenopptatt av svensk påtalemyndighet. Assange ble pågrepet ved ambassaden etter at han hadde holdt tilflukt der i flere år.

Assange sitter for øyeblikket fengslet i Storbritannia i påvente av av en avgjørelse om hvorvidt han skal utleveres til USA. Avgjørelsen er ventet i februar neste år.

Amerikanske myndigheter anklager Assange for blant annet for å ha hjulpet til med et datainnbrudd som førte til lekkasje av store mengder hemmelighetsstemplede dokumenter, blant annet om USAs krigføring i Irak. Lekkasjene førte til nyhetsoppslag i en rekke medier verden over.

Les det siste om Julian Assange:

Les mer

Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak

Les mer

CNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA

Les mer

FN-ekspert mener Assange er blitt utsatt for psykologisk tortur

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre