OSLO (Nettavisen): Nasjonalt fortsetter nedgangen i antallet nye smittetilfeller i Sverige, men det er tydelige regionale forskjeller. I Västra Götaland og i Stockholm går tallene ikke ned. Det skaper bekymring. Samtidig erkjenner Folkhälsomyndigheten at den muterte virusvarianten som først ble oppdaget i England er i ferd med å få fotfeste.

224 nye koronadøde

Smittetallene for Sverige tirsdag viser 576.606 smittetilfeller, 4819 intensivinnleggelser og 11.815 døde (224 nye døde) så langt i pandemien. Tallene har siden jul gått i riktig retning både når det gjelder registrerte smittetilfeller, intensivinnleggelser og nye dødsfall.

I Stockholm er insidenstallet (smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager) nå 300. I Västra Götaland er insidenstallet 493. Nasjonalt er tallet 420. I Skåne, som nylig har hatt stigende smittetall, går utviklingen igjen riktig vei. Insidenstallet, 657, er fortsatt over landsgjennomsnittet.

Frykter smitte fra Norge

Svenske medier skriver om frykten for smitte fra Norge, der den engelske virusvarianten er på frammarsj. I Strömstad kommer meldinger om at antallet bekreftede smittetilfeller ikke går ned. Nå innføres flere lokale restriksjoner, skriver Bohusläningen.

- Mens antallet tilfeller i resten av Västra Götalandsregionen går ned, så har det økt kraftig i Strömstad. Derfor er det nå om å gjøre raskt å kunne snu trenden. Alle i Strömstad må hjelpe til, sier assisterende smittevernlege i Västra Götaland i en pressemelding.

Fant engelsk virus i én av ti prøver

- Fire av landets regioner har i en screening i uke 4 analysert 2200 positive prøver og har funnet den engelske virusvarianten i 11 prosent av prøvene, sa enhetsleder Sara Byfors i Folkhälsomyndigheten på tirsdagens pressekonferanse og varslet at Sverige nå utvider denne undersøkelsen.

Denne screeningen er ikke gjort som helgenomsekvensering, men en ny metode som gir foreløpige resultater. Konklusjonen er at den engelske varianten kan ha en lignende spredning i Sverige som i flere andre europeiske land.

- Det er trolig at vi kommer til å se at denne typen kommer til å dominere, sa Byfors videre om den engelske virusvarianten.

- Vi skal fortsette å undersøke om vi har denne varianten i hele landet, sa hun til.

Folkhälsomyndigheten planlegger å komme med en anbefaling om at alle som reiser inn til Sverige tester seg og unngår kontakt med andre en uke etter ankomst.

På pressekonferansen kom spørsmålet om hvorfor Folkhälsomyndigheten for en uke siden var så sikre på at den engelske virusvarianten ikke hadde fått fotfeste i Sverige, mens de nå uttaler at det godt kan være i ferd med å spre seg i landet.

- Vi så ikke tegnene for en uke siden om at denne virustypen har tatt over. Dataene vi hadde i forrige var også en uke gamle, svarte Byfors og la til at det nå ikke er tvil: Den engelske virusvarianten har kommet til Sverige for å bli.

Ikke Astra Zeneca til de over 65 år

På pressekonferansen opplyste Folkhälsomyndigheten at Astra Zenecas vaksine ikke blir anbefalt for personer over 65 år i Sverige.

Flere land har den siste tiden påpekt at det ikke er nok informasjon til å fastslå om den svensk-britiske vaksinen er effektiv på eldre pasienter. EUs legemiddeltilsyn har likevel godkjent vaksinen for alle voksne, melder NTB.

AstraZenecas vaksine er utviklet i samarbeid med Universitetet i Oxford.

Les også: Kamp mot klokken: Anders Tegnell urolig for ny mutasjon