Se pressekonferanse direkte klokka 14.00:

- Vi står foran et stort skifte, innledet statsepidemiolog Anders Tegnell på en pressekonferanse torsdag og viste til varselet som kom tidligere denne uka om at Folkhälsomyndigheten og regjeringen vil ta bort mange smittevernrestriksjoner 29. september.

Lov å gå på nattklubb

Blant annet blir det igjen lov å arrangere fester og å gå på nattklubb. Samtidig understreker Tegnell at arbeidet med smittesporing og vaksinering fortstter for fullt og at et overordnet mål blir å sørge for at barn og unge kan fortstte å gå på skolen.

Vaksinasjonsprogrammet i Sverige fortsetter for fullt og Folkhälsomyndigheten sier dekningen må bli høyere, men fra 29. september skal svenskene få lov til å senke skuldrene litt og slippe det meste av smittevernrestriksjonene som gjenstår.

Ikke nok vaksinerte

Nesten 7 millioner personer over 16 år er vaksinert i Sverige. 81,9 prosent av befolkningen over 16 år har fått første dose med koronavaksine. 71,2 prosent har fått to doser.

Denne andelen er Folkhälsomyndigheten ikke fornøyd med. Det kan bli andre regler for de som ikke er vaksinert, varsler Tegnell.

- Vi jobber med det spørsmålet. Det er ennå noen uker igjen, svarte han på pressens spørsmål.

- Det viktigste rådet når man kommer til 29. september er å sørge for å være vaksinert, sa Tegnell.

- Kan man delta på fester, kan man gå på nattklubb? spurte en av journalistene.

- Ja, svarte Tegnell.

- Vi kommer til å ta bort alt som ikke er veldig tydelig motivert, sa Tegnell og nevnte restriksjonene som fortsatt gjelder for restauranter og serveringssteder og rådet om å jobbe hjemmefra der det er mulig.

- Det rådet kommer ikke til å bli forlenget, sa han.

Les også: Norge blir enda rødere på EUs smittekart

- Utviklingen i Sverige har vært tydelig lenge. Vi ligger langt bak i Europa når det gjelder smittespredning, sa Tegnell.

I noen uker nå har det imidlertid vært en forsiktig smitteøkning i Sverige. Det er også mange andre luftveisvirus som sprer seg.

- På tide å fortsette avviklingen

- Samlet har vi en god vaksinasjonsdekning, og den kommer til å øke i løpet av september, samtidig som antallet tilfeller med alvorlig sykdom og antallet avdøde har nådd lavere nivåer. Det er derfor på tide å fortsette avviklingen av restriksjonene, varslet Folkhälsomyndighetens generaldirektør Johan Carlson tirsdag.

Lærere bekymret

Kunngjøringen om at mange av de siste restriksjonene skal avvikles skaper bekymring blant annet hos svenske lærere:

- Det er vel ganske stor mulighet for at skuldrene nå senkes og at man tenker at det er over, men mest trolig fortsetter smitten å spre seg blant dem som ikke er vaksinert. Og de finnes i landets barneskoler og skoler, sier leder for det svenske Lärarförbundet, Johanna Jaara Åstrand, til Svenska Dagbladet.

Folkhälsomyndigheten skriver i sin vurdering at «covid-19 er en sykdom vi må lære oss å leve med i samfunnet» og at arbeidet med testing og smittesporing ute i regionene må fortsette.

Lavere smittetrykk enn Norge

Den siste tiden har smitteutviklingen vært gunstigere i Sverige enn i Norge. De siste 14 dagene (per 8. september) har Sverige hatt 127 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere, blant de laveste i EU-området der Irland er verst med 504. For Norge er tilsvarende tall 234, ifølge tall fra det europeiske smittevernbyrået ECDC.

Etter Irland er det Kypros (496), Hellas (412), Frankrike (403) og Estland (334) som har det høyeste smittetrykket i Europa (EU/EØS) nå.

I Norden samlet er det i sum rapportert om i underkant av 1,8 millioner smittetilfeller og 19.130 dødsfall per uke 35, ifølge FHIs ukerapport publisert 8. september.

Sverige har 14.699 koronadøde og 1.133.449 smittetilfeller så langt i pandemien (per 8. september). De tilsvarende tallene for Norge er 823 og 168.464, ifølge tall fra WHO.

Folkhälsomyndighetenes siste tall torsdag viser 1.136.535 smittetilfeller og 14.702 koronadøde så langt i pandemien.