*Nettavisen* Nyheter.

Sverige: Har fortsatt ledig intensivkapasitet

LEDIGE SENGEPLASSER: Sverige har bygget ut sykehuskapasiteten med sengeplasser raskere enn behovet under koronautbruddet og har ledig kapasitet. Blant annet har svenskene ennå ikke tatt i bruk det nye feltsykehuset i Älvsjø som sto klart i mars.

LEDIGE SENGEPLASSER: Sverige har bygget ut sykehuskapasiteten med sengeplasser raskere enn behovet under koronautbruddet og har ledig kapasitet. Blant annet har svenskene ennå ikke tatt i bruk det nye feltsykehuset i Älvsjø som sto klart i mars. Foto: Jonas EkstrÖmer (AFP)

Sverige rapporterer om litt mindre belastning på intensivplasser og har fortsatt ledig kapasitet.

04.05.20 15:32

- Vi ser en litt mindre belastning på intensivplasser, og vi ser også at antallet innlagte som ikke trenger intensivpleie minker noe. Det betyr ikke at helsevesenet ikke er hardt belastet, men vi ser en utvikling, særlig i de regionene som har hatt den høyeste belastningen, sa kriseberedskapssjef Johanna Sandwall fra Socialstyrelsen da de siste koronatallene for Sverige ble presentert mandag.

Mandag har Sverige 509 koronapasienter som får intensivbehandling. Samtidig er det 1050 disponible intensivplasser med respirator.

I Sverige er man mandag oppe i nesten 23.000 smittetilfeller, hvorav 8500 knytter seg til Stockholm-regionen. 1572 personer er meldt innlagt på intensivplasser så langt. Det er 2769 koronarelaterte dødsfall totalt, 90 nye det siste døgnet.

Klikk på bildet for å forstørre. Denne grafen fra Folkhälsomyndigheten viser antallet koronapasienter som får intensivbehandling fra dag til dag.

Denne grafen fra Folkhälsomyndigheten viser antallet koronapasienter som får intensivbehandling fra dag til dag. Foto: (Folkhälsomyndigheten)

3. mai viste tallene fra Sverige 22.317 smittetilfeller, 1543 innlagte på intensivavdeling og 2679 koronarelaterte dødsfall så langt.

Klikk her for å gå til videovindu med sending

På pressekonferansen mandag deltok - fra Folkhälsomyndigheten - statsepidemiolog Anders Tegnell, leder for mikrobiologiavdelingen Karin Tegmark-Wisell og leder for antibiotikaavdelingen Malin Grape.

Klikk på bildet for å forstørre. LEDIG KAPASITET: Bilde fra pressekonferansen med Folkhälsomyndigheten mandag. Mandag har Sverige 509 koronapasienter som får intensivbehandling. Samtidig er det 1050 disponible intensivplasser med respirator.

LEDIG KAPASITET: Bilde fra pressekonferansen med Folkhälsomyndigheten mandag. Mandag har Sverige 509 koronapasienter som får intensivbehandling. Samtidig er det 1050 disponible intensivplasser med respirator. Foto: Skjermdump

Understreker betydning av hygienerutiner

Malin Grape understreket arbeidsgivernes rolle i å begrense smittespredningen i eldreomsorgen. Hun pekte på tre hovedpunkter:

  • Virksomhetsleder må sørge for at personalet holder seg hjemme ved de minste symptomer.
  • Organisere personalet slik at hver arbeidstaker jobber med et begrenset antall brukere.
  • Sørg for at basale hygienerutiner følges - det omfatter både kunnskap og utstyr.

- Vi vet at dette ikke følges til punkt og prikke i dag, sa Grape på spørsmål fra pressen og understreket at her vil myndigheten legge økt press på kommunene.

Stockholm ser tall som flater ut

Tidligere på dagen presenterte Stockholm-regionen sine siste koronatall, og også her viste tallene tegn til at antall intensivinnleggelser flater ut. Helse- og sykehusdirektør Björn Eriksson understreket likevel at koronastormen ikke er over og sa han tror det vil ta måneder før ting begynner å normalisere seg.

- Jeg har tidligere sammenlignet covid-19-epidemien med en storm. Akkurat nå er det ikke så lett å si hvor i stormen vi befinner oss, men det er fortsatt full storm og full styrke på vindhastigheten, understreket Eriksson.

Helse- og sykehusdirektøren i Region Stockholm tegnet et bilde av et helsevesen som fortsatt er hardt presset:

- Enn så lenge har vi bygget ut helsevesenet raskere enn behovet, og vi har hatt ledig sykehuskapasitet og ledige intensivplasser, og vi har ikke behøvd å bruke Älvsjö (feltsykehus. Red. anm.) ennå, men det er helt på grensen.

Eriksson gjentok flere ganger at det nå er veldig om å gjøre og fortsette innsatsen med å holde den mye omtalte kurven av smittetilfeller nede.

Les også: Advarer gravide med kjente risikofaktorer

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag