Gå til sidens hovedinnhold

Sverige: Hvordan skal man date under koronautbruddet?

«Hvordan skal single svensker date?» var ett av spørsmålene på pressekonferansen om koronasituasjonen mandag.

Assisterende statsepidemiolog Anders Wallensten, kriseberedskapssjef Johanna Sandwall og Mona Heurgren fra Socialstyrelsen deltok på mandagens pressekonferanse om koronasituasjonen i Sverige.

Ett av spørsmålene til Wallesten kom fra P3 Nyheters reporter og var hvordan stevnemøter skal gjennomføres i dagens situasjon med et pågående virusutbrudd.

- Det viktigste er at man er frisk, man skal ikke treffe noen om man er syk. Men fra myndighetenes side vil vi ikke gå inn og si noe om den enkeltes relasjoner. Akkurat det spørsmålet er ikke det viktigste. Det viktigste er å begrense sine fysiske kontakter generelt, svarte Wallensten ifølge Aftonbladet.

80 nye dødsfall

Wallensten innledet pressekonferansen med å understreke at det hefter en del usikkerhet med de siste koronatallene.

Les mer

Sverige står foran en tradisjonell festhelg - nå kommer formaningene

- Jeg har ikke så mye sikre data i dag. Slik pleier det å være etter helgen, sa Wallensten og presenterte tall for 18.926 smittetilfeller, 1353 på intensiven og så langt 2274 koronarelaterte dødsfall. Det siste døgnet er det registrert 80 nye dødsfall.

Så langt er 1700 koronarelaterte dødsfall kodet og lagt inn i dødsårsaksregisteret i Sverige, opplyste Socialstyrelsen på pressekonferansen. Det er et etterslep på tre til fire uker i denne registreringen.

90 prosent over 70 år

90 prosent av de som er døde etter covid-19 i Sverige er over 70 år. 1 prosent er under 50 år. Mer enn halvparten av dødsfallene har skjedd i Stockholms län, deretter følger Södermanland med cirka 7,5 prosent og Västra Götaland med cirka 7,5 prosent.

De fleste av de som er rapportert døde i Sveriges koronastatistikk hadde en eller flere kjente risikofaktorer.

Les også: Høye dødstall i Sverige - 358 personer per dag i snitt

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her