Gå til sidens hovedinnhold

Sverige innfører krav om vaksinepass på restauranter

Smittetallene skyter i været. Forventer smittetopp mellom midten og slutten av januar.

Folkhälsomyndigheten holder pressekonferanse klokka 14.00:

– Smittespredningen er kraftig i Sverige, og det er viktig at alle tar imot tilbudet om en tredje dose, innleder avdelingssjef i Folkhälsomyndigheten, Britta Björkholm.

Det siste døgnet er det registrert 17.320 nye smittetilfeller, og omikron er nå den dominerende virusvarianten.

Björkholm fortsetter med å si at det er høy smitte mange steder i Europa, selv om trenden nå har begynt å snu flere steder. Smitten øker først og fremst blant uvaksinerte, men også blant de vaksinerte.

Hele 19 prosent av PCR-testene tatt i Sverige i uke 52 var positive.

– Det er 12 ganger høyere risiko for å bli alvorlig syk og trenge intensivbehandling om man er uvaksinert, sier Björkholm.

Tre av fire koronasmittede som legges inn på svenske sykehus, er ifølge Björkholm uvaksinerte.

Folkhälsomyndigheten har tidligere presentert flere scenarioer for smittespredningen i forbindelse med omikron. Björkholm sier at man følger scenarioet med høyest smittespredning. Det innebærer en topp mot midten eller slutten av januar.

Onsdag har også Sverige bestemt seg for at vaksinepass skal kunne brukes på restauranter og andre steder med stor trengsel. Det sier regjeringen i en pressemelding.

– Regjeringen har i dag fattet vedtak som åpner for bruk av vaksinasjonsbevis som smitteverntiltak på serveringssteder og andre steder hvor risikoen for overbelastning og smittespredning er særlig stor. Formålet med vaksinasjonsbevis er å redusere smittespredning og dens konsekvenser i samfunnet, står det i pressemeldingen.

– Spredningen av covid-19 øker i Sverige. Vi må være forberedt på å raskt innføre mer nøyaktige smitteverntiltak. Folkhälsomyndigheten får nå muligheten til å innføre vaksinasjonsbevis i flere virksomheter hvor risikoen for smittespredning er stor, sier helseminister Lena Hallengren.

Flere smittevernrestriksjoner og økt press for å få flere til å vaksinere seg. Det er hva svenske medier venter å høre fra regjeringen onsdag. Det er blant annet ventet en beslutning om ordningen med vaksinepass.

Dette vil være en sterk oppfordring til flere om å vaksinere seg, skriver Aftonbladet.

Det kan bli innført krav om vaksinepass på serveringssteder, fritids- og kulturvirksomheter, butikker, private sammenkomster samt på langvarige reiser med kollektivtrafikk, skriver Aftonbladet og henviser til regjeringskilder.

Beslutningen ventes å bli tatt på et regjeringsmøte i formiddag, ifølge avisen.

Les også

FHI-topp: - Veldig mange vil bli smittet, også vaksinerte