RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sverige innfører ID-kontroll

Sverige innfører ID-kontroll ved alle innfartsårer til Sverige, som her ved Öresundsbroen mellom København og Malmö.
Sverige innfører ID-kontroll ved alle innfartsårer til Sverige, som her ved Öresundsbroen mellom København og Malmö. Foto: Tt News Agency (Reuters)
Sist oppdatert:
Fra 4. januar må du ta med deg ID-kort for å reise til Sverige. Den svenske nasjonalforsamlingen innfører ID-kontroll av reisende på fly, ferjer, busser og tog til landet.

– Det vil bety at våre passasjerer må ha med seg nødvendig ID og at de vil bli sjekket før de kommer om bord i bussen, sier kommunikasjonssjef Dag Bones i Nettbuss til NTB.

De nye reglene kan også få konsekvenser for nordmenn som flyr til Sverige.

– I dag kan man i prinsippet reise uten, men vi anbefaler alltid at man har med seg ID i tilfelle det oppstår en situasjon der man blir spurt om å legitimere seg. Vi vil sette oss inn i dette vedtaket og komme tilbake med informasjon til våre kunder, sier SAS' pressesjef Trine Kromann til NTB.

Stort flertall

Den svenske regjeringens forslag ble vedtatt med stort flertall, 175 for og 39 mot, under torsdagens votering i Riksdagen.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Sverigedemokraterna (SD) stemte for lovforslaget. Centerpartiet og Vänsterpartiet stemte mot mens de borgerlige partiene Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna avsto fra å stemme.

De tre sistnevnte partiene stemte imidlertid for å innføre ID-kontroller, men med en annen forslagstekst. De vil at loven bare skal gjelde i seks måneder og ikke i tre år, slik regjeringens forslag innebærer.

Starter 4. januar

Loven trer i kraft allerede mandag, men ifølge TT vil ID-kontrollen først starte 4. januar.

Også Norge har innført skjerpet grensekontroll som følge av den store tilstrømningen av asylsøkere. Kontrollen, som gjelder reisende med ferje til Norge, varer foreløpig til 26. desember.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere