OSLO (Nettavisen): Sveriges regjering har bestemt seg for å lette på innreiseforbudet for nordmenn og dansker. Kunngjøringen kom på en pressekonferanse onsdag der blant andre Sveriges innenriksminister Mikael Damberg deltok.

Endringene gjelder fra og med 31. mars.

Regjeringen har - etter råd fra Folkhälsomyndigheten - kommet til at det ikke innebærer noen stor risiko med innreise fra Norge og Danmark.

Endringen betyr at reisende fra Norge og Danmark fra april igjen kan krysse grensa til Sverige uten å måtte dokumentere gyldig grunn til innreise.

Alle som skal inn i Sverige må fortsatt vise fram negativ koronatest.

Se pressemelding fra Justitiedepartementet i Sverige.

- Grundige analyser

Samtidig med lettelser for nordmenn og dansker har Sveriges regjering forlenget det generelle innreiseforbudet til og med 31. mai.

Les også: Anders Tegnell om ny, kraftig økning: - Grunn til bekymring

- Hensikten med å forlenge det generelle innreiseforbudet er å fortsatt hindre ytterligere spredning av koronaviruset og at flere mennesker i samfunnet vårt blir syke. Etter grundige analyser av Folkhälsomyndighetens anbefaling ser vi likevel at de særlig strenge restriksjonene som har vært gjeldende for Norge og Danmark nå kan heves uten at det forventes å innebære en øket smitterisiko, uttaler Damberg ifølge regjeringen.se.

Les også: Høie håper fortsatt på gjenåpning i mai

Må vise fram koronatest

Endringen innebærer blant annet at dansker og nordmenn kan reise til sine fritidsboliger i Sverige, familier som er bosatte på begge sider av grensen kan treffes i Sverige og personer som skal reise gjennom Sverige kan gjøre det, så sant man kan framvise negativ koronatest. Den må ikke være eldre enn 48 timer. Reglene for pendlere er litt mer liberale. Her kan testen være maksimalt en uke gammel.

Les også: FHI bekymret: - Bydeler med smittetrykk på nivå med de hardest rammede landene i Europa