Gå til sidens hovedinnhold

Sverige med nasjonale smittevernråd fra 14. desember: - Bratt økning av koronasyke

- I år blir ikke julen som vanlig, sier Sveriges statsminister Stefan Löfven. Se pressekonferanse med Folkhälsomyndigheten klokka 14.00.

Smittespredningen er fortsatt høy i hele Sverige. Tirsdag er det meldt om 133 nye koronadødsfall siste døgn.

Folkhälsomyndighetens avdelingssjef Karin Tegmark Wisell beskrev en «bratt økning» både i intensivinnleggelser og nye dødsfall de siste ukene.

- Ser vi på antallet som har fått intensivpleie, har 3549 personer så langt fått pleie med covid-19 på intensivplass. Vi ser en bratt oppgang siste halvannen måned og fortsatt økning i antallet tilfeller, uttalte Wisell.

Tirsdag holdt både statsminister Stefan Löfven og Folkhälsomyndigheten pressekonferanser med smittevernråd og en oppdatering om koronasituasjonen.

Nytt er det at Sverige innfører skjerpede nasjonale smittevernråd. De lokale rådene som gjelder nå opphører 14. desember og erstattes fra samme dato av råd som gjelder for hele Sverige.

Erstatter «bør» med «skal»

De nye rådene understreker blant annet det personlige ansvaret når det gjelder å begrense smittespredning. Ord som «bør» er i stor grad erstattes med «skal» i forskriftene.

I tillegg til dette kan det komme lokale skjerpede råd.

- Julen blir ikke som vanlig

Regelen om at maksimalt åtte personer får samles opprettholdes gjennom julen.

- I år kan ikke julen bli som vanlig. Vi kan ikke feire sammen med så mange vi pleier. Koronaviruset tar ikke hensyn. Nå må vi holde ut, innledet Stefan Löfven på regjeringens pressekonferanse der han kom med to nye beskjeder til svenskene: De lokale generelle rådene blir erstattet av nasjonale forskrifter, og begrensningen på åtte personer ved sosiale sammenkomster blir ikke lempet på.

Opprettholder tak på åtte personer

- Situasjonen har ikke forbedret seg, og begrensningen om maks åtte personer i private selskaper opprettholdes, sa statsministeren og kom med dette budskapet to uker før jul:

- Feire julen og nyttår med færre mennesker. Unngå nye kontakter, treff så få mennesker du kan!

De nasjonale rådene innebærer en innskjerping av dagens tilstand der Sverige så langt har operert med flere lokale råd.

Du kan følge de to sendingene direkte i videovinduet over fra klokka 13.30 og 14.00. Saken blir oppdatert.

Löfven holder sin pressekonferanse sammen med blant andre generaldirektør Johan Carlson fra Folkhälsomyndigheten, og på Folkhälsomyndighetens egne pressekonferanse en halv time senere kommer avdelingssjef Karin Tegmark Wisell.

Bekreftede tall før pressekonferansen var 278.912 smittetilfeller, 3384 intensivpasienter og 7067 koronarelaterte dødsfall så langt i epidemien.

De oppdaterte tallene tirsdag viser 297.732 smittetilfeller, 3459 intensivpasienter og 7200 koronadødsfall.

Så 11 prosent økning i smittetall

I den siste uka i november, uke 48, ble det rapportert i overkant av 35.000 nye smittetilfeller, en økning på 11 prosent sammenlignet med uke 47.

Insidenstallene som ble lagt fram 4. desember viste en smitterate på 654 smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager. Mandag viste tallene fra det europeiske smittevernbyrået at dette tallet nå har økt til 698. Tirsdag er tallet fortsatt 698.

Sverige er dermed fortsatt i en særstilling i Norden med svært høyt smittetrykk. Tilsvarende tall for Norge, Danmark og Finland tirsdag var 111, 347 og 109.

Samtidig har Sverige også trappet opp testingen igjen. I uke 48 tok 275.000 svensker en koronatest.

Klikk her for oppdaterte smittetall for Sverige


Kraftig økning i koronadødsfall

Antallet koronadødsfall har økt kraftig de siste ukene. Per uke 47 viste antallet koronadødsfall (307) nesten en fordobling sammenlignet med middelverdien for de tre foregående ukene (uke 44 til 46), ifølge Folkhälsomyndighetens siste rapport.

Det er etterslep i tallene på koronadødsfall.

- Fortsatt ser man ingen overdødelighet, men dødeligheten nærmer seg grensen for hva som kan klassifiseres som overdødelighet, skriver Folkhälsomyndigheten.

Skjerpede smittevernråd i alle regioner

Antallet koronapasienter som blir innlagt på sykehus har også vist en fortsatt økning. I uke 48 var tallet på nye innleggelser 1350, men også her er det etterslep i rapporteringen.

Antallet intensivpasienter var omtrent på samme nivå som uka i forveien.

- For at sykehusene ikke skal bli overbelastet er det viktig at alle hjelper til for å forhindre at smitten spres, uansett alder og risikofaktor. I alle regioner gjelder nå skjerpede allmenne råd, og disse gjelder til og med 13. desember. Hensikten med rådene er å begrense spredningen av covid-19 ytterligere, het det i ukerapporten som kom 4. desember.

Rådene går blant annet ut på å unngå fysisk kontakt med andre personer enn de man bor sammen med, avstå fra å arrangere eller delta på fester eller tilsvarende sosiale arrangement, avstå fra unødvendige reiser, unngå visse innendørssteder som kjøpesentre, museer, bibliotek, svømmehaller og treningssentre. Avstå fra møter, konserter, treninger, kamper og konkurranser, unntaket er idrettstrening for barn født 2005 eller senere.

Oppfordrer til mer hjemmekontor

Mange svensker har arbeidet hjemmefra siden mars, men regjeringen ønsker nå å trappe opp bruken av hjemmekontor i håp om å bremse koronasmitten, melder NTB via Sveriges Radio.

- Vi må sørge for at alle som kan, faktisk jobber hjemmefra, og at arbeidsgiverne tar sitt ansvar, sier arbeidsminister Eva Nordmark til Sveriges Radio Ekot.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken