Gå til sidens hovedinnhold

Sverige presenterer nytt scenario - tror smittetoppen kommer i desember

Sverige står igjen midt i en «omfattende samfunnsspredning av covid-19».  Nå ventes pandemien å nå toppen i midten av desember.

Svenske myndigheter med Folkhälsomyndigheten i spissen presenterte torsdag et nytt scenario for hvordan koronapandemien vil utvikle seg i tida framover.

Det nye scenarioet er basert på bekreftede smittetilfeller av covid-19 mellom 24. august og 6. november. Ifølge disse beregningene kommer smittespredningen i befolkningen til å kulminere i midten av desember.

Samtidig sier Folkhälsomyndigheten at antallet bekreftede tilfeller av covid-19 akkurat nå er noe lavere enn modellen viser. Et «worst case»-scenario viser dobbelt så mange smittetilfeller som nå på toppen, men Sveriges statsepidemiolog sier han ikke tror vi kommer dit.

Les også: Oslo forlenger sosial nedstenging - kommer med nødrop

Löfven: - En annerledes jul

- Nå gjelder det å holde ut, sa Sveriges statsminister Stefan Löfven da han holdt en pressekonferanse om koronasituasjonen klokka 13.30. Klokka 14.00 innledet Folkhälsomyndigheten sin vanlige pressekonferanse.

Löfven advarte mot trengsel på «Black Friday» og i julehandelen generelt og fortalte svenske borgere at de ikke kan regne med noen vanlig julefeiring.

- Søndag er det første søndag i advent, og vi tenner det første lyset i mørket. Vi begynner nedtellingen til en jul som blir annnerledes, sa han.

Löfven minnet om begrensningene som nå gjelder for hvor mange som kan samles til sosiale sammenkomster; maks åtte personer.

Nytt torsdag er også at Sverige nå innfører hurtigtester for korona som et supplement til vanlige tester.

- Vi har en lang, lang vei å gå

- Dette er en matematisk modell som forutsetter at de tiltakene vi har innført blir fulgt opp, sa Folkhälsomyndighetens sjef Johan Carlson da han presenterte hovedpunktene i det nye scenarioet.

- Smittespredningen har økt i halvannen måned. Vi venter at det vil snu, og det ventes i scenarioet å skje om to til to og en halv uke. Men smittespredningen vil fortsette til langt inn på nyåret, uttalte Carlson ifølge Aftonbladet.

På spørsmål fra en journalistene om når vi kan håpe på lysere tider, svarte Carlson slik:

- Dette innebærer ikke på noen måte at dette er over. Skal vi også få en reduksjon, må vi holde på tiltak og begrensninger i lang tid.

- Vi har en lang, lang vei å gå, understreket han.

- Hvordan vi oppfører oss kan påvirke utviklingen. Det er viktig at vi alle følger rådene, sa også statsepidemiolog Anders Tegnell og oppfordret sine landsmenn til å holde seg hjemme ved sykdom, tenke på håndhygiene, jobbe hjemmefra hvis mulig, unngå trengsel og ikke treffe nye mennesker.

- Det er ikke som værprognoser

1. september så Folkhälsomyndigheten i Sverige for seg «en relativt lav generell spredning i kombinasjon med lokale utbrudd». I et intervju med Aftonbladet onsdag konstaterte Tegnell at slik ble det ikke:

- Nei, det har ikke blitt en slik utvikling, verken i Sverige eller noen andre steder, sier han.

Tegnell, som har forsvart Sveriges strategi med lettere smitteverntiltak enn i mange andre land, sier det har vist seg vanskelig å forutse hvordan denne sykdommen vil utvikle seg.

- Vi har hele tiden sagt at vi snakker om scenarier. Det er ikke som værprognoser hvor man har hundre år med data man har samlet inn og kan se på, sier Tegnell ifølge Aftonbladet.

Se oppdaterte koronatall for Sverige her (Folkhälsomyndigheten)

- Omfattende samfunnsspredning

I den foreløpig siste ukerapporten fra Folkhälsomyndigheten 20. november beskriver man en «omfattende samfunnsspredning av covid-19» som fortsetter og samtidig en fortsatt økende trend i antallet rapporterte smittetilfeller. I uke 46 ble det rapportert om cirka 31.400 bekreftede tilfeller, en økning på 24 prosent sammenlignet med uke 45.

Nasjonalt hadde Sverige et insidenstall på 304 i uke 45 og 46 sammenlagt. Tallene fra det europeiske smittevernbyrået ECDC torsdag viser at tallet nå er 616,7 smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager.

Tabell: Se smittetall fra det europeiske smittevernbyrået ECDC.

6622 koronadøde

Onsdag ble det meldt om 55 nye koronarelaterte dødsfall i Sverige, noe som brakte totaltallet opp til 6555. Antallet smittetilfeller totalt var samtidig 230.514 og antallet på intensivplass 3162 totalt.

Torsdag er de tilsvarende tallene 6622, 236.355 og 3187.

Oversikten over meldte smittetilfeller per dag viser en tydelig andre bølge som nådde en foreløpig topp 19. november med 7629 meldte smittetilfeller på et døgn.

Koronasmitte i kongehuset

Torsdag kom nyheten om at prins Carl Philip og hans kone, prinsesse Sofia, har avlagt positive prøver på covid-19.

Han og prinsesse Sofia har lettere influensasymptomer, men har det etter omstendighetene bra, skriver det svenske kongehuset på sine hjemmesider. Kongen, dronningen, kronprinsesse Victoria og hennes ektemann, prins Daniel, skal nå testes.

Les også

Tjente 2150 kroner på å stå i korona-kø

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken