Gå til sidens hovedinnhold

Sverige: - Risikoen for en tredje smittebølge er betydelig

Bekymringsfulle korona-tall i Sverige: - Den nedadgående trenden er uten tvil brutt.

Svenske myndigheter har ventet på å se hvordan smittetallene utvikler seg etter en periode med utflatning. Nå har de fasit. Tallene peker oppover igjen, og den engelske virusvarianten er på rask frammarsj.

Trenden er at den tar over der den dukker opp, sier Folkhälsomyndigheten.

Statsminister Stefan Löfven sier strenge smitteverntiltak må opprettholdes og sier risikoen for en tredje bølge er «betydelig».

Per torsdag har Sverige registrert 627.022 smittetilfeller, 5079 intensivinnleggelser og 12.598 koronarelaterte dødsfall.

- Platået i Sverige ble brutt mellom uke 5 og 6. I stedet ser vi en økning, sa enhetssjef Sara Byfors på en pressekonferanse med Folkhälsomyndigheten torsdag klokka 14.

- Nedadgående trend uten tvil brutt

Også på sykehusene ser Sverige nå en bekymringsfull utvikling:

- Den nedadgående trenden er uten tvil brutt, sa Byfors da hun presenterte oppdaterte tall for intensivinnleggelser med koronapasienter.

Engelsk variant på rask frammarsj

Det er nå en økning av den engelske virusvarianten i alle regioner i Sverige. I for eksempel Västmanland ser man at den engelske virusvarianten er på frammarsj, selv om smittetallene generelt går ned.

- Det er en tendens man har sett i alle land med overvåking når den britiske varianten kommer inn. Den tar rett og slett over, sa Byfors torsdag ifølge NTB.

Stikkprøver i Gävleborg i uke 6 viser 25 prosent innslag med det man mistenker er den engelske virusvarianten, opp fra 16 prosent i uke 5. For Skåne fant man denne virusvarianten i 20 prosent av tilfellene, i Västmanland i 30 prosent og i Örebro i 11 prosent i uke 6.

- Bekymringsfull og urovekkende

- Risikoen for en tredje bølge er betydelig. Det må vi ta på alvor, sa Sveriges statsminister Stefan Löfven på en pressekonferanse klokka 13.20.

Generaldirektør Johan Carlson i Folkhälsomyndigheten deltok sammen med Löfven og sa at situasjonen er alvorlig.

- Flere regioner rapporterer at situasjonen er bekymringsfull og urovekkende. Smittespredningen opprettholdes gjennom sosial omgang. Skal du reise bort under vinterferien, så gjør det på en ansvarlig måte, oppfordret han.

Ber folk treffe færrest mulig i vinterferien

Statsminister Stefan Löfven rettet en advarende pekefinger med tanke på den forestående vinterferien:

- For å bryte smittespredningen må alle forsøke å treffe så få mennesker som mulig og holde avstand, inne og ute. Det er det som biter på covid-19, sa Löfven.

Statsministeren gjorde det klart at nåværende smitteverntiltak og restriksjoner orettholdes. Regjeringen ber videre regionene opprettholde krav om at en del ikke-virksomheter holdes stengt til 7. mars.

- Om vi ser at dette ikke virker, kan det komme innskjerpelser og det kan komme helt nye tiltak, advarte statsministeren.

Sverige passerte denne uken 500.000 utdelte doser med koronavaksine. Onsdag var antallet 525.850. 373.281 personer har fått minst første vaksinedose. 152.569 personer, 1,9 prosent av befolkningen, har fått 2. vaksinedose.

Opplever å bli truet

Torsdag kom nyheten at flere i Folkhälsomyndigheten i Sverige har fått politibeskyttelse etter alvorlige trusler.

«Du er jo klar for 40 år i fengsel eller livstid», starter en e-post til statsepidemiolog Anders Tegnell, skriver Expressen.

- Det startet allerede i vår, det er mye rettet mot våre talspersoner. Men det har eskalert og vi opplever det daglig, vi har medarbeidere som har politibeskyttelse, sier generaldirektør i FHM, Johan Carlson til TT.

Reagerer med sinne

Sveriges statsminister Stefan Löfven sier han reagerer med sinne på opplysningene.

- Vi har passert en grense når mennesker som gjør jobben sin og jobber for å verne om liv og helse under en pandemi utsettes for dette, sier Löfven, ifølge Aftonbladet.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer