*Nettavisen* Nyheter.

Erik Stephansen

Sverige så vidt berget fra omdømme-skandale

Oslo 20150202. Krenk 2015 tester religionshumorens grenser. Aron Flam på scenen i Chateau Neuf mandag kveld.

Den svensk-jødiske stand up-komikeren Aron Flam på scenen i Chateau Neuf i Oslo i 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB

Hvordan hadde det tatt seg ut om den svenske staten begynte å fyre opp bokbål for å kvitte seg med jødisk satire om Sveriges innsats under krigen?

Akkurat det får vi ikke vite, for rett før helga ble omdømmet til den svenske rettsstaten berget på målstreken, av Patent- og markedsretten i Stockholm.

Da sa en dommer nei til påtalemyndighetens krav om å inndra og destruere komikeren Aron Flams bok Det här är en svensk tiger.

Historien bak er nesten parodisk i seg selv:

Det var i juni at væpnet svensk politi trampet inn og beslagla tusenvis av eksemplarer av en fersk satirisk bok, skrevet av en svensk standup-artist og komiker av jødisk avstamning.

Det svenske Beredskapsmuseet i Gøteborg hevdet nemlig at omslaget var i strid mot opphavsretten - siden tigeren tydelig spiller på en berømt propagandaplakat, tegnet av nå avdøde Bertil Almgren.

Klikk på bildet for å forstørre. Svensk propagandaplakat

Stridens eple - den originale propagandaplakaten fra 1941.

Plakaten fra 1941, som Beredskapsmuseet eier opphavsretten til, oppfordret svenskene den gangen om ikke å være for løsmunnede, for å forhindre spionasje. Plakaten viser altså både til en stripete, blågul tiger, men også til at oppfordringen om at «en svenske tier» (å tige på svensk).

Det er denne tigeren som nå blunker mot leseren, gjør nazi-hilsen og er utstyrt med hakekors på omslaget til Aron Flams satiriske bok.

Norske historiebøker er fulle av hvordan nøytrale Sverige samarbeidet med tyske nazi-myndigheter under krigen. Særlig reagerte norske eksil-myndigheter sterkt på at våre nærmeste naboer under hele krigen lot Tyskland sende tropper og forsyninger gjennom Sverige.

LES OGSÅ: Nye videoer skaper sinne i Sverige

Og det er selvsagt dette samarbeidet mellom Sverige og Nazi-Tyskland som er temaet for den beske satiren i boken. Det likte altså det private Beredskapsmuseet så dårlig at de anmeldte Aron Flam til politiet for brudd på åndsverksloven.

Så ville antakelig det normale vært at politiet sendte saken tilbake, og henviste til sivilt søksmål i det som kunne vært en banal sak om opphavsrett.

I stedet rykket de ut med fire mann til forlaget Samizdat, beslagla 2.200 bøker, samtidig som påtalemyndigheten tok ut tiltale mot den stakkars forfatteren.

Saken har naturlig nok vakt bestyrtelse i Sverige, og kommentatoren Karin Olsson i Expressen skrev før helgen at en domfellelse hadde vært en tyrkisk rett verdig, og at det nå «behøvs et tigerbrøl for svensk ytringsfrihet».

En av de som har fulgt saken nøye her hjemme, er TV 2s Gerhard Helskog. Han skriver på sin Facebook-side:

«Retten hadde tilsynelatende humor nok til å se satiren. Og kanskje historiekunnskap nok til å forstå hvordan det ville se ut dersom den svenske staten hadde fyrt opp et bokbål for å brenne «jødisk» litteratur som kritiserer nasjonalsosialismen og dets medløpere.»

Les flere kommentarer av Erik Stephansen

Så kan vi selvsagt nøye oss med å le av svenskene - igjen. Men så sent som i september publiserte en rekke juridiske tungvektere et innlegg i Dagens Nyheter med tittelen La ikke statsmakten begrense ytringsfriheten.

Her retter de skarp kritikk mot den svenske presse- og ytringsfrihetskommisjonen, der flertallet nettopp har foreslått at bare en ytring som staten mener er «ändamålsenligt» - altså formålstjenlig eller tilbørlig - skal ha nødvendig beskyttelse av loven.

Hvis de ikke passer på, må svenskene snart bytte ut Du gamla, du fria.

Klikk på bildet for å forstørre. Bokomslaget i sin helhet.

Bokomslaget i sin helhet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.