Gå til sidens hovedinnhold

Sverige: Slår alarm om omfattende ryktespredning om koronaviruset og vaksinen

Høyt smittetrykk i kombinasjon med økende ryktespredning bekymrer svenske myndigheter.

Se video: Omfattende ryktespredning om koronaviruset og vaksinen

Det skjer omfattende ryktespredning og villedning om koronaviruset og koronavaksinen i Sverige, opplyste Mikael Tofvesson, enhetssjef i Myndigheten for samhällsskydd og beredskap, tirsdag.

Fra før har Sverige sett konspirasjonsteorier om at vaksinen inneholder mikrochips som styres av 5G-stråling.

- Et nytt rykte er at 5G-strålingen er årsaken til covid-19, sa Tofvesson.

Andre konspirasjonsteorier er at det er vaksineringen som har forårsaket den økende smittespredningen og at hele vaksinasjonsprogrammet er en del av kriminell virksomhet.

Sverige har også sett desinformasjon fra fremmede makter, blant annet om AstraZeneca, men sier at dette foreløpig ligger på et lavt nivå.

Karin Tegmark Wisell, avdelingssjef i Folkhälsomyndigheten, stilte på pressekonferansen tirsdag sammen med Thomas Lindén fra Socialstyrelsen og nevnte Mikael Tofvesson i Myndigheten for samhällsskydd og beredskap.

Økende smitte i alle aldersgrupper

Wisell innledet med å vise diagrammer som viste et økende antall smittetilfeller per uke.

- Vi har et høyt antall tilfeller per uke. Det ligger like under 40.000 nye tilfeller per uke. Det totale antallet smittetilfeller per 100.000 innbyggere i Sverige de siste 14 dagene er 740, opplyste Wisell.

Økningen i smittetilfeller i Sverige skjer i alle aldersgrupper, med unntak av de aller eldste. Situasjonen på sykehusene og i intensivpleien betegnes også som alvorlig.

13.533 koronadødsfall

Sverige har så langt i pandemien 834.993 smittetilfeller, 6086 innlagte koronapasienter på intensivplass og 13.533 koronarelaterte dødsfall. Det er avdøde i nær sagt alle aldersgrupper, men aller flest i de eldste aldersgruppene.

- Det er ikke bare dødsfall som er utfallet av denne pandemien. Det er sykdom, langtidskonsekvenser, tid på intensiven og mange konsekvenser, sa Wisell.

Så økende dødelighet

Socialstyrelsen presenterte tall som betegnes som bekymringsfulle:

- Dødeligheten økte under pandemiens andre bølge. Vi har ikke helt klart å finne årsaken til denne beklagelige utviklingen, sa Thomas Lindén fra Socialstyrelsen på pressekonferansen. Han sa at hypotesen er den høye belastning på sykehusvesenet påvirker kvaliteten.

- Dette viser betydningen av å slå ned kurven slik at belastningen på helseomsorgen ikke blir for stor sa Lindén.

Høyt smittetrykk i mange regioner

Region Halland er en av regionene med svært høyt smitetrykk, 1147 smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager. Region Jönköping har insidenstall på 899. Region Kalmar ligger også høyt, 740 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere i perioden.

I Region Stockholm er insidenstallet 807.

Noen regioner viser en avtagende smittetrend etter påskehelgen, men Wisell sier det hersker usikkerhet ved innrapporteringen.

1,2 millioner har fått vaksinedose

Nå har Sverige fokus på fase 2 i vaksinasjonsprogrammet. Den omfatter 65 år og eldre.

1.270.866 personer har fått koronavaksine så langt, det vil si minst én dose. Dette ugjør 15 prosent av befolkningen.

Se oppdaterte tall for smittetilfeller og døde i Sverige.

Se statistikk for vaksinasjon

Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström kom med gode nyheter på Sveriges Radio tirsdag og sa det kommer flere store vaksineleveranser i april, mai og juni.

- Vi har fått masse gode nyheter nå. Nå skjer det, sa Bergström og viste til at det ventes store volum med koronavaksine fra ulike produsenter framover.

Det er Moderna og Pfizers fabrikker i Sveits og Tyskland som nå er klare til å trappe opp leveransene. Bergström sier det kommer rundt en halv million doser i uka framover i april, 650.000 doser i uka i mai og nærmere 1 millon doser i uka i mai, da både fra Moderna, Pfizer og Astra Zeneca.

Per 1. april var det gitt 1.666.783 vaksinasjoner i Sverige. 14,3 prosent av befolkningen har fått minst én dose. 6,1 prosent er vaksinert med to doser.

- Viruset blir vi ikke kvitt uten videre. Det kan bli tilbakevendende som med sesonginfluensa. Vi vet ikke hvor lang beskyttelse vaksinen gir. Men jeg tror vi kan bli kvitt mange av restriksjonene og vende tilbake til et noenlunde normalt liv, sa Bergström til Sveriges Radio.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten