Gå til sidens hovedinnhold

Sverige: Smitten går ned, unntatt for gruppen under 19 år

Sverige ser en smittenedgang, men det går for sakte, og i aldersgruppen 0-19 øker tallene etter intensivert testing.

Se Folkhälsomyndighetens oppsummering tirsdag 11. mai:

Sverige er fortsatt på topp tre når det gjelder smittetrykk i Europa og sykehusene er fremdeles hardt presset.

- Vi ser en nedgang, men den er ganske så liten, sa avdelingssjef Britta Björkholm om smittetallene i Sverige tirsdag. Hun understreket behovet for at svenskene fortsatt må holde ut med restriksjoner og smittebegrensende tiltak.

- Vi må alle bidra til å holde smittespredningen nede, oppfordret hun.

- Skulle gått fortere

Folkhälsomyndigheten presenterte sist uke tre scenarioer for når Sverige kan regne med å ha gjenvunnet kontrollen med koronaviruset.

- Vi har en nedgang på 5 prosent i middelverdi, men vi skulle gjerne sett at det gikk fortere, sa Björkholm.

Øker i aldersgruppen 0-19 år

Insidenstallet tirsdag viser 659 smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager.

Smitten går ned i alle aldersgrupper, med ett unntak. I aldersgruppen null til 19 år går den opp. Björkholm understreker at det i denne gruppen har vært en intensiv testing.

- Bør vi gjøre som Norge?

3 millioner svensker har så langt fått minst én dose koronavaksine. 883.761 harfått to doser

- Bør vi gjøre som Norge og helt pause AstraZeneca-vaksinen? var et av spørsmålene Björkholm fikk på pressekonferansen.

- Det er sånt vi ser på og vurderer, svarte hun og la til at når gruppen har vært prioritert for AstraZeneca-vaksinen har fått sine doser, er behovet for denne vaksinen ikke lenger like stort.

- Da blir det fokus på mRNA-vaksiner, svarte hun.

I Norge har regjeringen fått det rådet ikke å bruke virusvektor-vaksinene AstraZeneca og Janssen brukt i det norske vaksinasjonsprogrammet. Norge har ikke tatt i bruk Janssen-vaksinen, mens AstraZeneca ble pauset allerede 11. mars.

Sverige regner med å ha tilbudt én dose med koronavaksine til alle over 18 år innen begynnelsen av september.

Hardt pressede sykehus

Per dags dato ligger det 1784 koronapasienter på svenske sykehus. 375 av disse ligger på en intensivavdeling med respirator.

Flere regioner rapporterer fortsatt om veldig høyt belegg og en anstrengt situasjon. 12 regioner jobber i såkalt forsterket fase.

- Det er altfor tidlig å si om vaksinene gir seg utslag på antallet intensivinnleggelser, understreket Taha Alexandersson.

Har passert 1 million smittetilfeller

Sverige har passert 1 million smittetilfeller (1.021.604) siden pandemien nådde landet. Det har vært over 7000 (7224 per 11. juni) intensivinnleggelser med koronapasienter, og vel 14.000 (14.217) svensker har mistet livet med covid-19-sykdom.

Se oppdaterte koronatall fra Sverige her

Leder regjeringens kriseråd

- Denne pandemien er ikke over før vi har en stabil situasjon i hele verden, sier Elisabeth Backtemann i et intervju med Svenska Dagbladet (SvD) tirsdag.

Hun er kvinnen som leder den svenske regjeringens råd for krisehåndtering og er en doldis selv for svensker. Rådet ligger under Justisdepartementet. Backetmann rapporterer direkte til Mikael Damberg, som har tittelen innenriksminister og er ansvarlig statsråd i Justisdepartementet.

Les også: Skien: Frykter at smittesporingsarbeidet kan bryte sammen

Tre scenarioer

Backetman kan ikke svare på når og hvordan Sverige kan begynne å lempe på restriksjonene.

- Folkhälsomyndigheten har kommet med tre scenarioer for smittespredningen som strekker seg til slutten av august. De er positive på den måten at pandemien i Sverige virker å ebbe ut i august-september. Hvor for det kommer til å gå avhenger av hvordan veien dit ser ut og hvordan vi alle velger å opptre med vaksinasjonen, med å holde avstand og annet, sier Backteman til SvD.

Avdelingssjef Britta Björkholm i Folkhälsomyndigheten deltok på pressekonferansen tirsdag sammen med stedfortredende kriseberedskapssjef Taha Alexandersson, avdelingssjef Natalia Borg i Socialstyrelsen og Svante Werger fra Myndigheten för samhällsskydd og beredskap.

Les også

Video sjokkerer: Kort tid senere dør den kjente 35-åringen av koronaviruset