*Nettavisen* Nyheter.

Sverige: Snart 50.000 smittetilfeller - trapper opp prøvetakingen

Diagrammet viser antallet smittetilfeller meldt per dag så langt i Sverige.

ØKNING: Diagrammet viser antallet smittetilfeller meldt per dag så langt i Sverige. Foto: (Folkhälsomyndigheten)

4795 døde så langt i den svenske koronaepidemien. Antallet smittetilfeller øker i takt med økt prøvetaking.

10.06.20 14:43

Så langt er 4795 personer registrert som døde i koronautbruddet i Sverige, viser Folkhälsomyndighetens statistikk. 2232 personer har så langt hatt behov for sykehusinnleggelse på intensivplass.

(Det blir ikke holdt noen pressekonferanse om koronasituasjonen i Sverige onsdag).

Påviste smittetilfeller øker

Tallene onsdag viser videre 48.814 smittetilfeller. Her har det vært en kraftig økning i registrerte tilfeller den siste tiden i takt med at Folkhälsomyndigheten nå har trappet opp prøvetakingen kraftig. Primærhelsetjenesten gjennomfører nå tester i stor skala.

I innledningen av juni, uke 23, var den nasjonale analysekapasiteten cirka 140.000 analyser i uka. Samme uke ble det tatt drøyt 49.000 prøver, ifølge en fersk rapport fra Folkhälsomyndigheten.

Mange syke blir ikke testet

Svenske helsemyndigheter anbefaler at man holder seg hjemme ved symptom som kan være tegn på covid-19 for ikke å risikere å spre eventuell smitte videre. Fordi de som hittil er testet er pasienter som har hatt behov for sykehusinnleggelse og personale i helsevesenet erkjenner Folkhälsomyndigheten at det reelle omfanget av covid-19 i samfunnet ikke er kjent.

Stockholm er fortsatt regionen med flest smittetilfeller, 15.173. Her er det registrert 2178 koronarelaterte dødsfall så langt. På de neste plassene kommer Västra Götaland (8608 smittetilfeller, 631 døde), Östergötaland (2324 smittetilfeller, 201 døde), Uppsala (2302 smittetilfeller, 191 døde)og Skåne (2088 smittetilfeller, 205 døde).

Jobber med testmetodikk

PCR-tester og testing av antistoffer har ulike anvendelsesområder. PCR-tester har god effekt for å teste de som er syke. Man kan påvise sykdommen tidlig i forløpet. For å finne ut om folk har hatt infeksjonen, har denne metoden sin svakhet. I første omgang ønsker svenske helsemyndigheter å øke kapasiteten på nukleinsyrediagnostikk (PCR). Tester for å finne antistoffer finnes i to varianter. Disse testene er så langt ikke blitt brukt i noe særlig omfang under denne epidemien, heter det i Folkhälsomyndighetens rapport.

- Det er av stor interesse å få på plass en testmetodikk for over tid å kunne undersøke hvor stor del av Sveriges befolkning som har gjennomgått covid-19-infeksjon og utviklet immunitet mot å få sykdommen på nytt, heter det i rapporten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.