Gå til sidens hovedinnhold

Sverige står for 75 prosent av alle smittetilfeller i Norden

Sverige sto sist uke for 75 prosent av alle nye smittetilfeller i Norden. Globalt er de helt i verdenstoppen i smittetrykk.

VIDEO: Anders Tegnell med klar formaning til svenskene:

Sverige har så langt i pandemien registrert 849.629 smittetilfeller, 6171 pasienter innlagt på intensivavdeling og 13.595 koronarelaterte dødsfall. Det viser tall Folkhälsomyndigheten presenterte torsdag.

- Det er en tøff situasjon for intensivpleien og sykehusvesenet akkurat nå, både når det gjelder å håndtere koronapasienter og andre pasienter, sa Iréne Nilsson Carlsson i Socialstyrelsen da hun orienterte om presset på helsevesenet på Folkhälsomyndighetens pressekonferanse torsdag.

Denne uken har Sverige over 2000 koronapasienter som trenger behandling på sykehus. Det har økt den siste uken, både på vanlige avdelinger og intensivavdelinger.

Den ledige kapasiteten når det gjelder intensivplasser er nede på 13 prosent.

- Det er en risiko for at belastningen vil forsette å øke, sa Nilsson Carlsson.

- Smittesituasjonen anstrengt

- Smittesituasjonen er fortsatt anstrengt, sa statsepidemiolog Anders Tegnell da han oppsummerte om koronatallene.

- Vi har en fortsatt høy smittespredning, la han til.

Riktignok har insidenstallet nasjonalt gått noe ned den siste uken, men disse tallene tør ikke Tegnell å stole på ennå. Han viser til at påsken og helligdager kan ha påvirket innrapporteringen.

I stedet manet Tegnell sine landsmenn til stor forsiktighet framover:

- Alle nye kontakter kan starte en ny smittekjede, og det vil vi for all del unngå, sa han.

Han minnet nok en gang innbyggerne om de generelle rådene om å holde avstand, begrense sin sosiale kontakt og raskt ta en test om man har symptomer og dessuten ta koronavaksinen når tilbudet kommer.

- Med unntak av Sverige

Så langt har i overkant av 1,2 million smittetilfeller og 17.537 dødsfall blitt rapportert fra Norden, hvorav 51.046 tilfeller og 45 dødsfall er rapportert sist uke, forteller ukerapporten fra norske Folkehelseinstituttet. (uke 13).

- Denne uken er det en nedgang i antall meldte tilfeller fra alle landene, med unntak av Sverige som står for 75 prosent av alle meldte tilfeller fra de nordiske landene, skriver FHI.

Topp 10 i smittetrykk

Sverige er blant landene i verden med det største smittetrykket, viser en oversikt NTB har laget med tall fra Johns Hopkins University. Disse tallene viser 741 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager. (Ferske tall torsdag forteller at insidenstallet i Sverige nå er 732). På topp ligger Uruguay med insidenstall på 1132, Ungarn på 1023 og Estland på 955. Sverige kommer på en tiendeplass.

- Andelen positive tester ligger noenlunde konstant på 12 prosent. Intensivsykepleien, som ligger en drøy uke etter smittespredningen, har en høy belastning. Her begynner vi å nærme oss nivåer vi så ved juletider. Antallet avdøde ligger på et platå. Vi har iallfall ikke et økende antall dødsfall, noe vi kunne ha regnet med om det ikke hadde vært for vaksineringen, sa Tegnell på pressekonferansen torsdag.

Fortsetter å bruke AstraZeneca

1,3 millioner svensker har så langt fått en vaksinedose.

- Det går så raskt det kan med de leveransene vi må leve med, sa Tegnell om vaksineringen.

Han understreket at Sverige fortsetter vaksineringen med AstraZeneca for aldersgruppen over 65 år.

- Vi ser på EMAs rapport og ser hva slags konklusjoner vi kan trekke av den. Så langt har det vært slik at tilfeller med den spesielle bivirkningen med blodpropp, ikke blodpropp generelt, har vært ekstremt sjeldne hos personer over 65 år. Men man må utrede dette på individnivå om man virkelighet har en bivirkning eller om det er andre ting man ser. I denne gruppen har man en stor risiko for å bli alvorlig syk om man smittes. Dette er en vaksine vi har tilgjengelig og som kan redusere den risikoen radikalt, svarte Tegnell på pressens spørsmål ifølge Aftonbladets rapportering.

- AstraZeneca er en veldig bra vaksine, understreket Tegnell.

Onsdag bekreftet EUs legemiddelverk EMA at det er en mulig forbindelse mellom AstraZenecas vaksine og sjeldne blodpropper. Blodpropper og et lavt antall blodplater bør derfor føres opp som en svært sjelden bivirkning av AstraZeneca-vaksinen, mener EMA, som likevel anbefaler fortsatt bruk.

Vaksineringen med AstraZenecas koronavaksine i Sverige ble gjenopptatt for personer over 65 år i slutten av mars.

- Vi fortsetter pausen i de yngre aldersgruppene, sa Tegnell torsdag.

Nytt blodpropp-tilfelle

En ny svensk kvinne fikk påvist blodpropp og et lavt antall blodplater etter å ha fått AstraZenecas koronavaksine.

Tilfellet er det tredje knyttet til denne vaksinen i Sverige og ble meldt onsdag, melder NTB. Kvinnen i 60-årene er innlagt på sykehus og er på bedringens vei, ifølge det svenske legemiddelverket.

Les også

Dette er regjeringens plan for korona-sommeren 2021

Strid om long-covid

Koronapasienter som blir langvarig syke har ført til opphetet debatt i det medisinske miljøet i Sverige.

Kritikerne mener for mange pasienter får den omstridte diagnosen long-covid eller post-covid, skriver Aftonbladet.

- Det har blitt en stillingskrig, sier Judith Bruchfeld, overlege ved Karolinska institutet i Solna, ifølge avisa.

- Vi har brukt begrepet altfor tilfeldig. Man henviser alt som kan gå galt til covid-19, sier Anders Ekbom, professor i epidemiologi ved Karolinska institutet.

Nettavisen har tidligere omtalt long-covid og flere tilfeller blant annet i Sverige der barn har blitt alvorlig syke i etterkant av covid-19-sykdom.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis