Dette gjøres fordi helsemyndighetene har observert økt forekomst av betennelse i hjerteposen og hjertemuskelen, heter det i pressemeldingen som kom onsdag ettermiddag.

Økt bivirkninger

Det svenske folkehelsebyrået tilbyr Pfizer-vaksinen for denne aldersgruppen, der forekomsten skal være lavere.

Hjertebetennelse er en sjelden bivirkning fra mRNA-vaksiner. Risikoen er størst blant yngre, spesielt blant unge menn.

- Vi følger situasjonen nøye og handler raskt for å sikre at vaksinasjoner mot covid-19 alltid er så sikre som mulig og samtidig gir effektiv beskyttelse mot covid-19, sier Anders Tegnell, avdelingsleder og statlig epidemiolog ved Folkhälsomyndigheten.

Les også: Nå må vaksinemotstanderne ta seg en bolle

Norge enig med Sverige: - Menn under 30 år bør velge Pfizer

Legemiddelverket sier de overvåker tilfeller av perikarditt og myokarditt i Norge, og følger veldig nøye med på utviklingen. Myokarditt (hjertemuskelbetennelse) er en sjelden bivirkning etter mRNA-vaksiner. Bivirkningen sees særlig hos gutter og unge menn og i hovedsak etter andre dose.

FHI oppfordrer gutter og unge menn under 30 til å ta Pfizer-vaksinen fremfor Moderna-vaksinen grunnet økt fare for en sjelden bivirkning med Moderna.

FHI skriver i en pressemelding at oppdatert kunnskap tyder på at dette forekommer oftere ved bruk av Modernas vaksine enn ved Pfizer-vaksinen.

– Dette ser ut til å gjelde uavhengig av hvilken mRNA-vaksine som ble gitt som første dose, mener FHI.

Smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI understreker igjen anbefalingen om at ungdom under 18 år vaksineres med Pfizer-vaksinen Comirnaty uansett hvilken mRNA-vaksine de fikk som første dose.

– Menn under 30 år bør også vurdere å velge Comirnaty når de skal vaksinere seg, sier Bukholm.

Det er overvåkingsanalyser av meldte bivirkninger fra USA som har antydet at myokarditt kan være hyppigere ved bruk av Modernas vaksine som andre dose enn vaksinen fra Pfizer, men tallene har vært små og derfor usikre.

– Nye overvåkingsdata fra Ontario, Canada, styrker at denne observasjonen er riktig, og foreløpige overvåkingsdata fra Norge, Sverige og andre land kan tyde på det samme, skriver FHI.

Samtidig understreker de at bivirkningen er sjelden, og at de fleste som har blitt rammet av den, har fått relativt milde symptomer.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til NRK at de vil følge opp problemstillingen i Norge.

– Det er av samme grunn som anføres i Sverige allerede gitt råd fra FHI om bruk av Pfizer-vaksinen til ungdommer, og ikke Moderna, siden man ser en noe kraftigere immunrespons med Moderna-vaksinen, skriver Nakstad i en epost til nyhetskanalen.

Les også: Derfor vil ikke FHI ha en tredje vaksinedose til alle i Norge nå