Gå til sidens hovedinnhold

Sverige strammer inn generelle råd: - Veldig avorlige situasjon

Samtlige regioner i Sverige tar grep etter at smitten i landet fortsetter å stige på alvorlig vis.

Se video fra pressekonferansen i vinduet øverst!

Folkhälsomyndigheten i Sverige holder ny pressekonferanse torsdag klokka 14.00. Her deltar avdelingssjef Karin Tegmark Wisell sammen med kriseberedskapssjef Johanna Sandwall fra Socialstyrelsen.

Førstnevnte forteller at det nå er over 200.000 koronasmittede i Sverige. Tegmark Wisell minner også om at ikke alle skal teste seg for viruset.

- Det er viktig at testingen foregår på riktig måte, og jeg vil derfor minne deg om hva indikasjonen for testing er. Generelt for alle regioner er det de som har symptomer som er relevante for testing, sier hun og legger til:

- Det er fortsatt en veldig alvorlig situasjon i Sverige. En høy andel av de testede er positive, sier Tegmark Wisell.

Les også: Bilder fra morgenrushet i Stockholm vekker oppsikt

Skjerper inn

Sveriges forskjellige regioner, utenom én (Blekinge har egne lokale råd), har alle bestemt seg for å skjerpe sine generelle tiltak.

- Anbefalningene i Stockholm-regionen, Västra Götaland-regionen og Östergötland-regionen videreføres også, sier Tegmark Wisell.

I tillegg har generaldirektøren i Folkhälsomyndigheten bestemt å stramme inn rådene i landskapet Jämtland Härjedalen fra og med i dag. Disse rådene gjelder til og med 13. desember.

- Dette betyr at du bør unngå å ha fysisk kontakt med folk du ikke bor sammen med, og at du avstår fra unødvendige reiser. Man bør videre ha en avstand på minste en og en halv meter med mennesker i din absolutte nærhet. Det er vanligvis håndfull mennesker, sier hun.

Avdelingssjefen oppfordrer også svensker flest til å avstå fra større samlinger med mennesker og teste seg selv for symptomer.

- Sammen kan vi bremse smitten. Vi kan stoppe smitten ved å holde avstand. Unngå aktiviteter der du risikerer å være nær hverandre i store grupper, sier Tegmark Wisell.

Johanna Sandwall, kriseberedskapssjef på Socialstyrelsen, forteller at Sveriges 21 regioner onsdag rapporterte om tingenes tilstand.

- Alle regioner har rapportert at man forventer forverring både på kort og lang sikt i smittesituasjonen.

Så for seg lockdown

Det er så langt registrert 201.055 smittetilfeller i Sverige. Det siste døgnet er det også registrert 19 nye koronarelaterte dødsfall.

Totalt er det dermed registrert 6.340 koronadødsfall i Sverige, ifølge tall fra Folkhälsomyndigheten.

Flere stemmer har tatt til orde for at Sverige nå bør vurdere en mer omfattende nedstengning. En av dem er epidemiologen Jonas F. Ludvigsson som overfor Aftonbladet argumenterer for en total nedstengning.

Les også: Svensk epidemiolog frykter samfunnet må stenges helt ned

- Jeg ser for meg en generell lockdown for å forhindre at helsevesenet kollapser, sier Ludvigsson til avisa.

Sist uke konstaterte Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell at det var klare faretegn, blant annet at smitten igjen var på vei inn i eldreomsorgen. Tirsdag denne uka, da svenske sykehus hadde 167 koronapasienter på intensiven, kunne Folkhälsomndigheten konstatere at dette antallet har gått markant opp og at disse nå utgjør 40 prosent av landets intensivpasienter. Kriseberedskapssjef Johanna Sandwall omtalte det økende antallet innleggelser i regionene som «en rask og negativ utvikling». Den dagen lå det 1288 koronapasienter på svenske sykehus.

Les også: FHI: Skal være klar for vaksinasjon fra over nyttår

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene