Gå til sidens hovedinnhold

Sverige tilbyr fly til frakt av Syrias kjemikalier

Stockholm (NTB-TT): Sverige tilbyr seg å stille et transportfly til rådighet for frakt av kjemiske stridsmidler ut av Syria. Regjeringen i Stockholm har sagt seg villig til å stasjonere et slikt fly med tilhørende mannskap på Kypros.

Forsvarsminister Karin Enström og utenriksminister Carl Bildt skrev i en felles pressemelding torsdag at regjeringen samme dag ble enig om å sette fram tilbudet. Enström sier det er positivt at Sverige kan bistå FN i denne saken.

- I og med dagens beslutning fortsetter vi å støtte FNs og OPCWs viktige arbeide med å sikre avviklingen av de kjemiske våpnene, het det i pressemeldingen. OPCW, Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, ble tidligere denne måneden tildelt Nobels fredspris.

Flyet som eventuelt skal sendes til Kypros, er av typen Hercules som også det norske Luftforsvaret bruker. I tilbudet inngår besetning, bakkemannskap og offiserer som skal håndtere den operative bruken av flyet.

Flyet og mannskapene skal stå til FNs og OPCWs rådighet fram til årsskiftet. Sverige har tidligere bistått FN og OPCW ved at Totalförsvarets forskningsinstitut i Stockholm har analysert prøver av det som skal være syriske kjemiske stridsmidler. (©NTB)

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen