Gå til sidens hovedinnhold

Sverige: - Urovekkende at nedgangen ikke er større

Sverige ser en minkende trend i nye smittetilfeller, men nedgangen beskrives som veldig liten.

De siste koronatallene fra Sverige viser samlet sett 988.554 smittetilfeller, 7016 intensivinnleggelser og 14.091 koronadøde så langt i pandemien.

- Selv om vi nå ser en reduksjon i Europa, er det fortsatt et høyt smittetrykk i mange land. Sverige har en veldig rød farge som innebærer at vi har en høy smittespredning også relativt til resten av Europa, sa enhetssjef Sara Byfors på Folkhälsomyndighetens pressekonferanse tirsdag og viste fram Europa-kartet fra ECDC der Sverige er blant landene som skiller seg negativt ut.

- Det er vanskelig å sammenligne land, for tallene avhenger blant annet av hvordan man tester, men Sverige har en relativt høy smittespredning sammenlignet med andre land i Europa, sa Byfors.

- Urovekkende

Hun pekte på tall som viser en reduksjon i antall nye smittetilfeller mellom uke 16 og 17, men la til at denne reduksjonen er veldig liten, omtrent bare 3 prosent ned.

- Det er en fortsatt minkende trend, men det er litt urovekkende at det synes å stoppe opp, sa Byfors.

Insidenstallet i Sverige nå er 691 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager. 29. april var tallet 747, men trykket er altså fortsatt blant Europas høyeste.

- Si nei til fester

- Det er forskjeller mellom regionene, og det er viktig å gjøre seg kjent med restriksjonene som gjelder der du bor, innledet Byfors.

Hun minnet om at den enkelte kan påvirke smittespredningen gjennom å holde avstand, bare omgå mennesker i din nære krets, arbeide hjemmefra hvis det er mulig og avstå fra sosiale sammenkomster på fritida, for eksempel fester.

- Du må tørre å si nei, oppfordret Byfors.

Socialstyrelsen beskriver trykket i helse- og omsorgssektoren som svært alvorlig.

Virusforsker: - Bør se effekt i juli

Virusforsker Ali Mirazimi ved Karolinska institutet sier Sverige nærmer seg den magiske grensen der resultatene av vaksineringen virkelig begynner å vise seg.

- En gang i juli bør vi se en effekt, sier han til Aftonbladet tirsdag.

Så langt har 30 prosent av landets innbyggere over 18 år fått minst én dose med koronavaksine. Ifølge Mirazimi kan man vente å se en kraftig nedgang i smittespredningen når denne andelen når 60 prosent. Mirazimi sammenligner blant annet med Israel der man så den samme effekten når rundt 50 prosent hadde fått første vaksinedose.

Ber alle takke ja

På pressekonferansen tirsdag fikk Folkhälsomyndigheten spørsmål om når man venter å nå denne grensen.

- Vi har ikke noe tall for dette, men vi kommer med scenarioer. Det er viktig at alle som tilbys vaksinen tar den, sa enhetssjef Sara Byfors.

Her kom hun også med en sterk oppfordring om at svenskene ikke bare takker ja til én, men tar begge vaksinedosene når det blir deres tur.

Byfors deltok på pressekonferansen tirsdag sammen med Mattias Fredricson fra Socialstyrelsen og Morgan Olfosson fra Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Yngre rykker fram i køen

Tempoet i vaksineringen går tregt i deler av Sverige fordi folk ikke møter opp. Det betyr at nye aldersgrupper får tilbud om vaksine, melder Svenska Dagbladet tirsdag.

Da drive through-vaksineringen på den tidligere Saab-fabrikken i Trollhättan ble satt på pause for to helger siden var det fordi oppmøtet var for dårlig. Dermed besluttet Västra Götaland og tilby koronavaksine til aldersgruppen 55 til 59 år.

I Stockholm slapp risikogrupper fra 18 år fram i vaksinekøen fordi det var mange ledige vaksinetimer.

- Må opprettholde tempoet

- Vårt fokus er å vaksinere så raskt og smidig som mulig. For å gjøre det må man noen ganger gå videre i aldersgrupper for å opprettholde tempoet, forklarer vaksinekoordinator Kristine Rygge overfor Svenska Dagbladet.

Ifølge avisa er vaksinasjonsgraden for de over 65 år 80,4 prosent i Stockholm, 75 prosent i Västra Götaland og 94 prosent i Kalmar. Per 30. april hadde Sverige delt ut tilsammen 3.266.894 doser med koronavaksine. 2,5 millioner svensker har fått minst én dose og vel 755.000 har fått to doser, viser tall fra Folkhälsomyndigheten.

Torsdag fikk Folkhälsomyndigheten i oppdrag fra regjeringen å begynne og planlegge for en gradvis gjenåpning av Sverige, men statsepidemiolog Anders Tegnell understreket at Sverige fortsatt er i en alvorlig situasjon med høyt smittetrykk.

Les også: Sverige: Smitten sprer seg annerledes enn i de forrige bølgene