Gå til sidens hovedinnhold

Sverige våknet til disse sjokkbildene: - Jeg blir forbannet

Koronaepidemien herjer med Sverige. Samtidig stimlet et tusentalls mennesker sammen i Stockholm sentrum i solidaritet med George Floyd-demonstrasjonene i USA.

«Vær så snill. Jeg får ikke puste. Jeg kommer til å dø,» var George Floyds (46) siste ord til politimannen som presset kneet sitt mot halsen hans i syv minutter.

Dødsfallet i Minneapolis, USA, 25. mai har rystet en hel verden.

Overskriftene og bildene Sverige våknet opp til torsdag morgen skaper tung smitte-bekymring.

Les også: Flere tusen i demonstrasjon i Stockholm. Smitteverns­ekspert rister på hodet: - Forstår de ikke at 50 mennesker raskt blir til 1000?

- Provosert og forbannet

Sosialdemokraten Annika Strandhäll er tidligere helseminister. Hun er i harnisk etter å ha sett scenene i Stockholms gater og frykter smitterisikoen de utgjør.

– Det gjør meg veldig provosert og forbannet, sier hun til Expressen.

- Vi snakker om et politi som var i ekstremt mindretall sammenlignet med antall demonstranter. De forsøkte å løse opp menneskemengden på en profesjonell måte, men ble møtt med provokasjoner, sier hun og legger til:

- Demonstrantene klistret mobilkameraene opp i ansiktene på politiet for å filme en mulig reaksjon, noe de tydelig har lyktes med.

I Sverige viser ferske tall torsdag at 4562 er bekreftet døde av koronaviruset.

Les også: Her er tallene som viser at loven tilsynelatende straffer svarte hardere enn hvite i USA

46 år gamle George Floyd

Overlege kritisk

Overlege i infeksjonssykdommer og professor Björn Olsen er kritisk til at arrangørene har tillatt demonstrasjonen.

- Er de helt høl i hodet? Forstår de ikke at 50 mennesker raskt blir til 1000? De må ha forstått hva de setter i gang, sier han til svenske Aftonbladet.

Les også: Utspill provoserer: - Media vil ikke skrive om George Floyds voldelige forhistorie

Olsen understreker at han er for demokrati og ytringsfrihet, men at vi er en meget spesiell situasjon grunnet koronaviruset. Han er sikker på at noen av demonstrantene er smittet av viruset uten å vite det.

Les også: De tre andre politibetjentene er siktet i forbindelse med dødsfallet på George Floyd

Amnesty: - Fordommer mot afroamerikanere

Overdreven politivold er et stort problem i mange amerikanske delstater, ifølge Amnesty.

Polititjenestepersoner er ofte dårlig utdannet og tyr ofte til vold i stressituasjoner. Terskelen for å bruke skytevåpen er lav, og politiet slipper ofte unna straff ved misbruk.

Fordommer mot mennesker med afroamerikansk bakgrunn, gjør at de fortsatt er sterkt overrepresentert blant ofrene for politivold i USA.

Oslo-demo: 15.000 har sagt «ja» på Facebook

Fredag klokken 16 står Oslo for tur: 15.000 har meldt sin interesse på Facebook for demonstrasjonen «We can´t breathe» ved den amerikanske ambassaden.

– Vi har fått beskjed fra kommunen om at uten en dispensasjon fra Helsedirektoratet kan vi ikke samle flere enn 50 på ett sted, sier arrangør og styremedlem i «African Student Association», Rawha Yohaness, til Klassekampen.

Beskjeden fra myndighetene gjør at alt tyder på at arrangementet ikke kan gjennomføres.

Faren for koronasmitte gjør at politiet setter foten ned for demonstrasjonene i Oslo, Bergen og Trondheim i forbindelse med George Floyds dødsfall.

Ifølge FHI, er det tillatt «med arrangementer på offentlig sted for inntil 50 personer, der det er mulig å holde avstand på minst én meter mellom personer som ikke er i samme husstand».

Oslo-politiet: - Kommer tilbake til dere

Nettavisen har vært i kontakt med Oslo-politiet som sier de forbereder seg til demonstasjonen og vil komme tilbake med flere detaljer.

– Vi støtter fullt ut retten til de som har uttrykt sine meninger utenfor vår ambassade, og de som planlegger å gjøre det senere denne uken. Vi tror at en fredfull offentlig debatt og en åpen dialog vil hjelpe oss alle med å oppnå fred i det amerikanske samfunnet, i tillegg til trygghet, likeverdige muligheter og verdighet for alle, heter det i en pressemelding fra ambassaden.

Les også: Plyndring i New York: - Folk er livredde - derfor har jeg leid inn væpnet vakt de tre neste dagene

140.000 George Floyd-underskrifter i Norge på et døgn

Amnesty setter ny rekord i antall underskrifter i aksjon for George Floyd.

– Vi har aldri sett et slikt engasjement, sier generalsekretær John Peder Egenæs.

I oppropet «Jeg krever rettferdighet for George Floyd» har over 140.000 personer signert på under ett døgn, noe som er ny Amnesty-rekord.

– Jeg tror nordmenn føler på en enorm urettferdighet i denne situasjonen. Både i den konkrete saken til George Floyd, men også fordi det ligger så mange andre tilsvarende saker i forkant, sier Egenæs i pressemeldingen.

Kommentarer til denne saken