*Nettavisen* Nyheter.

Sverige vil kopiere Norge - gjeninnfører verneplikt

- Systemet i Norge fungerer med både verneplikt og med profesjonell organisering, og det er det vi kommer til å etterligne, sier den svenske forsvarsministeren. Illustrasjonsfoto: Stockholm 07.11.14: Det svenske forsvaret gjennomfører en stor øvelse i Stockholms-området. Foto: Henrik Montgomery (NTB scanpix)

Den svenske regjeringen vil gjeninnføre verneplikt fra og med i sommer som følge av at det frivillige systemet ikke har fungert godt nok.

02.03.17 07:41

Beslutningen begrunnes med at den sikkerhetspolitiske situasjonen i Sveriges nærområde er blitt forverret, og at forsvaret ikke klarer å rekruttere nok frivillige, melder SVT torsdag morgen.

Sverige har hatt verneplikt for menn siden 1901. Siden 2010 har den også omfattet kvinner, men fra samme år har plikten til å gjennomføre militær grunnopplæring i praksis vært en hvilende bestemmelse.

I juni 2009 vedtok Riksdagen at verneplikten skulle være hvilende i fredstid.

LES også: Et klart flertall av svenskene vil gjeninnføre verneplikt i forsvaret

Begge kjønn

Fra 1. juli blir verneplikten igjen aktivert, i første omgang for årskullene født i 1999 og 2000. 13.000 unge svensker vil bli kalt inn til sesjon, og rundt 4.000 frivillige og vernepliktige skal tas ut til opplæring i hvert av de neste to årene. Verneplikten vil gjelde for både menn og kvinner.

– Skal vi ha fulltallige og øvede kampenheter, må det frivillige systemet komplementeres av verneplikt, sier forsvarsminister Peter Hultqvist til SVT.

– Interesse, motivasjon og vilje er et grunnelement i rekrutteringen, og jeg tror det kommer til å bli avgjørende, sier han og viser til Norge.

– Vi har jo et system i Norge som fungerer med både verneplikt og med profesjonell organisering, og det er det vi kommer til å etterligne.

Artikkelen fortsetter under pollen.

– Litt naivt

Den sosialdemokratiske forsvarsministeren mener tidligere beslutningstakere har vært litt naive i vernepliktspørsmålet, men han mener føyer til at alle er ansvarlige for situasjonen.

Det borgerlige opposisjonspartiet Moderaterna har ingen innvendinger mot beslutningen.

– Jeg håper det medvirker til en ytterligere forsterket forsvarskapasitet, men det trengs å gjøres mer, og man må heller ikke se bort fra forsvarsøkonomien. Det trengs også her og nå-satsinger, sier partiets forsvarspolitiske talsperson, Hans Wallmark, til nyhetsbyrået TT.

LES også: Så få kvinner er det i Forsvaret

Fakta

Fakta om verneplikten i Sverige

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag