Gå til sidens hovedinnhold

Sverige: Vil se på sosioøkonomiske forhold i ny vaksinerunde

Folkhälsomyndigheten anbefaler endringer i prioriteringen i fase 2 med koronavaksine.

Folkhälsomyndigheten i Sverige ønsker å prioritere utsatte grupper i en ny fase med koronavaksinasjon, melder Aftonbladet.

Spørsmålet kom opp på pressekonferansen om koronatallene tirsdag.

Vil se på sosioøkonomiske forhold

Folkhälsomyndigheten vil at regionene skal ta sosioøkonomiske hensyn når man vaksinerer i fase 2. Avdelingsdirektør Karin Tegmark Wisell fikk spørsmål om hva dette betyr i praksis:

- Man kan se over om man har grupper i samfunnet der man har hatt et økt antall tilfeller, som i noen regioner. Da kan man se hva som har vært de utsatte gruppene ved å følge utviklingen i sin region. Så får man ta stilling til hvordan man når disse gruppene. Vi har ikke spesifisert dette i detalj. Det blir opp til hver region, sa Wisell ifølge Aftonbladet.

59 nye korona-dødsfall

Det er registrert 59 koronarelaterte dødsfall I Sverige siden fredag. Det siste døgnet er det registrert sju dødsfall i Danmark.

Så langt har pandemien krevd 12.487 liv i Sverige. Det er registrert 617.869 smittetilfeller hittil, 9.458 av dem siden fredag, viser tall fra Folkhälsomyndigheten.

I Danmark er antall døde oppe i 2.308. Det siste døgnet har 384 fått påvist smitte, og totalen er oppe i 205.183, opplyser Statens Serum Institut.

298 covid-19-pasienter er nå innlagt på danske sykehus. 63 av dem ligger på intensivavdeling, 42 med respirator.

Antistoffer i minst ni måneder

De fleste som har hatt covid-19 beholder beskyttende antistoffer i kroppen i minst ni måneder, viser en studie fra Danderyds sjukhus og Karolinska institutet. Det rapporterer Sveriges Radio tirsdag.

Dette betyr at risikoen for videre smitte er svært lav, ifølge studien, som undersøker langtidsimmunitet hos pleiepersonell.

Per 12. februar har Sverige vaksinert 341.656 personer med første dose av koronavaksinen, mens 116.206 personer også har fått 2. dose.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis