Gå til sidens hovedinnhold

Sverige vil tilby vaksinasjonsbevis til sommeren: - Tror dette blir et krav

Sverige har passert 800.000 påbegynte vaksinasjoner. Nå kommer tilbudet om vaksinasjonsbevis. Norge jobber med å utvikle et tilsvarende tilbud.

Sveriges digitaliseringsminister Anders Ygeman fortalte på en pressekonferanse fredag at arbeidet med et vaksinasjonsbevis er i full gang og at infrastrukturen skal være på plass til sommeren.

- Jeg tror at både reiseselskap og land kommer til å stille krav om et slikt vaksinasjonsbevis, sa digitaliseringsministeren.

I Helse- og omsorgsdepartementet i Norge sier statssekretær Saliba Andreas Korkunc at dagens vaksinasjonskort etter planen skal videreutvikles til et vaksinepass som følger internasjonale anbefalinger. (Se mer om dette lenger ned).

- Først og fremst for reisende

Det svenske vaksinasjonsbeviset blir digitalt, men med mulighet til å printe det ut. Beviset skal kunne benyttes blant annet ved en grenseovergang.

- Beviset er først og fremst tenkt brukt for reisende når Sverige begynner å åpne opp samfunnet igjen, uttalte Mats Snäll, prosjektleder for Myndigheten för digital förvaltning på pressekonferansen.

Sverige passerte denne uken 800.000 vaksinasjoner. 853.209 personer hadde per 4. mars påbegynt vaksinasjon. 285.178 personer hadde per samme dato fått vaksinedose nummer to.

Norge: Planlegger vaksinepass

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) sier i et e-postsvar til Nettavisen at de følger det internsjonale arbeidet for vaksinepass tett:

- Vi har allerede et vaksinasjonskort på helsenorge.no og jobber nå med å videreutvikle dette til et vaksinepass som følger internasjonale anbefalinger. Hvis vaksinepass skal ha verdi utenfor våre landegrenser, må vi være med i det internasjonale samarbeidet og lage løsninger som tilfredsstiller europeiske og internasjonale retningslinjer. Vi følger derfor det internasjonale arbeidet tett. Bruken av vaksinepass vil bli diskutert senere. Foreløpig legges det opp til at det skal brukes som bevis på vaksinasjon for medisinske formål. Det er for tidlig å si noe om når vi vil konkludere på hva vi skal bruke det til.

Reklame

Slik får du den beste renten på boliglånet