Den svenske regjeringen har bedt Folkhälsomyndigheten analysere smittesituasjonen i Kina og konsekvensene for Sverige, samt komme med forslag til tiltak.

Det skriver Sveriges sosialminister Jakob Forssmed i en pressemelding mandag.

Her står det også at Sverige forbereder seg på å innføre reiserestriksjoner for innreise fra Kina til Sverige. Tiltaket vurderes som følge av at Kina opplever en kraftig økning i koronasmitten etter at landet den siste tiden har lempet på smittevernrestriksjonene.

Flere land har allerede innført krav om en negativ covid-test for reisende fra Kina. Det gjelder blant annet Italia, Frankrike, Spania og Storbritannia. Også USA og flere asiatiske land har innført slike krav. Torsdag denne uken følger Canada og Australia etter.

Les: Flere europeiske land vil kreve koronatest for reisende fra Kina

– Fra utsiden virker dette som et smittevernteater. Altså at man innfører tiltak så det ser ut som om man gjør noe for befolkningen. men så har det i det store bildet liten betydning, sa Fagdirektør ved Folkehelseinstituttet (FHI), Preben Aavitsland, til Nettavisen før helgen. Det var etter at han gikk på Twitter og kalte tiltakene for «Public health theater», eller smittevernteater på norsk.

Les egen sak: Reagerer på europeiske koronarestriksjoner: – Smittevernteater

Han sa at FHI har rådet regjeringen om at det ikke er smittevernfaglig nødvendig eller fornuftig med særlige tiltak overfor reisende fra utlandet, heller ikke Kina.

– Det vil trekke ressurser fra viktigere arbeid. WHO og det europeiske smittevernsenteret ECDC gir samme råd til sine medlemsland, sa Aavitsland.

Sverige vurderer det altså annerledes. Ettersom Sverige overtok formannskapet i EU etter nyttår, har svenske myndigheter også innkalt til et møte i IPCR onsdag for å diskutere en eventuell felles linje. IPCR er Det europeiske rådets krisehåndteringsmekanisme.