*Nettavisen* Nyheter.

Sverigedemokraterna: - Vi fikk hundrevis av nye medlemmer etter Skavlan

Sverigedemokraternas pressekontakt Henrik Vinge forteller at Jimmie Åkesson først og fremst reagerte med overaskelse på Skavlan-intervjuet, siden dette ikke er en type intervju Skavlan pleier å gjøre. Foto: Skjermdump NRK

Åkessons reaksjon på Skavlan-intervjuet var først og fremst overraskelse.

30.03.15 14:06

Etter at fredagens «Skavlan» ble sendt NRK og SVT, har programleder Fredrik Skavlan stått i en klagestorm. Mange seere har reagert på intervjuet med Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson, som nå er på vei tilbake til politikken etter å ha vært utbrent og langtidssykemeldt. Skavlan har blant annet blitt beskyldt for å trakassere Åkesson.

Åkesson selv har vært taus om hvordan han opplevde intervjuet, men Sverigedemokraternas pressekontakt, Henrik Vinge, forteller nå til Nettavisen at intervjuet ikke var en psykisk belastning for Åkesson.

- Det skal mer til for å knekke Jimmie. Det er ingen fare med ham. Han takler dette galant, sier Vinge.

Klikk på bildet for å forstørre.

Henrik Vinge, pressekontakt i Sverigedemokraterna. Foto: Sverigedemokraterna

- Gjorde kritikerne til lags

Han legger til at Åkesson har gjort hundretalls slike intervjuer, men at han kanskje hadde forventet et annet intervju.

Skavlan spurte Åkesson først om hans periode som sykemeldt, deretter ble han grillet for partimedlemmers uttalelser og omdiskuterte innvandringspolitikk.

- Alle så at dette ikke var et vanlig Skavlan-program. Dette pleier ikke Skavlan å gjøre, men Jimmie klarer dette, sier han.

- Noen har beskyldt Skavlan for å trakassere Åkesson. Følte han seg trakassert?

- Han ble først og fremst overrasket. I Sverige var det en hard debatt før programmet, som gikk på om Jimmie i det hele tatt skulle få slippe til i programmet. Han ble kanskje overrasket over at Skavlan gjorde de svenske kritikerne til lags, sier Vinge.

Han sier at Åkesson selv ikke gir intervjuer, fordi han er sykemeldt og at det derfor kun er han som uttaler seg.

LES OGSÅ: PR-eksperter: - Interessen for Skavlan vil øke

300 nye medlemmer

Søndag kveld hadde NRKs kringkastingsråd mottatt hele 2100 klager på programmet. Skavlan selv har sagt de mange klagene til NRK kringkastingsråd har fått han til å tenke.

- Jeg synes det er veldig interessant. Det er neppe noen ære, men det får meg til å tenke. Det får meg til å tenke på hva som er grunnen til at dette skjer i Norge, mens det ikke er sånn i Sverige. Åkesson er jo en svensk politiker, sier Skavlan.

Ifølge Vinge har det derimot vært reaksjoner også i Sverige.

- Det har vært tusentalls som skriver på internett, som mailer og ringer. Etter programmet har vi fått 300 nye medlemmer. Dette handler om at folk mener Åkesson fikk særbehandling. Mange mener Skavlan oppførte seg respektløst, sier Vinge til Nettavisen.

LES OGSÅ: SVT har fått nesten 900 e-post om Skavlan

Han uttaler at dette likevel ikke kommer frem i svensk media.

- I norsk media gjør det det, men i Sverige slipper det ikke inn, mener Vinge.

LES OGSÅ: NRK: - Vi ønsker selvfølgelig ikke å trakassere gjestene

PFU-klager

Men blant klagene får Skavlan også støtte, blant annet fra Arbeiderpartiets Raymond Johansen og Dagbladets Marie Simonsen. Omdømmeeksperter mener også at Skavlan nå vil få flere seere, og at intervjuet har økt interessen for programmet, og PR-rådgiver Rune Brynhildsen mente intervjuet var forbilledlig.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) har mottatt tre klager på Skavlan-intervjuet, men for at utvalget skal kunne behandle dette må Åkesson samtykke. Vinge kan på nåværende tidspunkt ikke si om de kommer til å samtykke til dette.

- Nå har vi ikke sett klagene, og vi kan ikke samtykke til noe vi ikke har sett, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag