*Nettavisen* Nyheter.

Sveriges frekkeste forfatter

Foto: Damm Forlag

Hun skriver skamløst direkte om sex og er en av Sveriges mestselgende forfattere. Nå skal hun skrive om norsk jetsetliv.

22.09.05 13:27

- Jeg tror det er mye større forskjell mellom Sverige og Norge enn det folk tror, sier Denise Rudberg til TV 2 Nettavisen og lover at hun har paparazzi-kameraet på lur når hun nå vandrer i Oslos gater.

Hun har lært såpass at de riktig fine sier «Oslo» og ikke «Oshlo», men er ellers veldig lite villig til å eksemplifisere de kulturelle forskjellene i forhold til «söta bror».

- Men jeg tror at nordmenn er mer som amerikanerne, mer åpne og positive. Vi svenske er mer innesluttet.

Svensk sex og singelliv
Denise Rudberg har hatt stor suksess i Sverige og bøkene har solgt i over 80.000 eksemplarer. Hun er blitt sammenlignet med historiene i «Sex og singelliv» og får tilbakemeldinger om at dette er bøker som leses av unge kvinner, deres fedre, og sogar middeladrende kvinner. Hun mener «Sex og singelliv» har påvirket en hel generasjon, og trekker parallelen til «Frustrerte fruer» som en videreføring av denne. Temaet kvinnelige relasjoner fenger, og interesserer bredt.

Inspirert av virkeligheten
Nå har hun avsluttet en trilogi om Stockholms jetsetliv, der vi møter mennesker som tilsynelatende har alt, men som likevel sliter med strenge konvensjoner og skyhøye forventninger. Noen personer går igjen fra bok til bok, mens andre er nye. Hendelsene kan være inspirert av ting som har skjedd i virkeligheten, men som forfatteren sier:

- Det kreves ofte mer av en litterær person, en oss som lever i virkeligheten.

Moralsk postulat
Bok nummer en og to, «Venninner» og «Str. 37», er allerede utgitt i Norge, og 10. oktober kommer «Prinsen» på norsk. Her møter vi Eva som sliter med rusproblemer og stadig vekk kommer tilbake til ungdomsforelskelsen Axel. Forfatteren forteller at hun nok har en moralsk agenda i forhold til rus i bøkene sine.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Damm Forlag

- Ja, absolutt. I den første boken var forholdet til alkohol og dop liberalt vil jeg si, mens i andreboken så har hovedpersonen Laura et begynnende rusproblem. Så med Eva i den tredje når det et antiklimaks, forklarer hun.

Den økende rusbruken i hennes generasjon som er født på 1960 og 70-tallet, opptar 71-modellen.

- En journalist skrev at denne generasjonen hadde lykkes å koble Middelhavets syn på alkohol og flatfylle i helgene. Man drikker bare mer og mer, og særlig hos unge kvinner er det blitt mer akseptert. Dette er et problem som vi kommer til å se mer av i fremtiden, tror jeg.

Den tapte kjærligheten
Men når det er sagt, så skriver Rudberg for å underholde. Hun bruker å si at hun skriver i thriller-formatet uten et mord. Dermed gir hun leseren dette drivet til å bare lese til neste side. Det store spørsmålet i «Prinsen» er selvsagt om Eva får Axel til slutt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Damm Forlag

- Det ligger et motiv om den tapte kjærligheten i dette. Det er noe som fenger mange?

- Å, ja. Kjærligheten er jo det som driver oss videre, ellers skulle vi jo ikke orket å leve! Selv er jeg en stor romantiker, ler Rudberg og forteller at hun bruker skrivingen som utløp for sine egne drømmer.

- Som med «Prinsen», da hadde jeg levert et barn i barnehagen og satt på 7/11 og tenkte: Hvor vil jeg helst være? I Alpene og stå på ski, med masse sol og kule mennesker. Og slik begynte det...

Sex som personskildring
Av kritikerne har Rudberg blitt beskrevet som «skamløs», «råfrekk» og «saftig». Hun har en direkte skrivestil, noe som også viser seg i sexscenene.

- Jeg er veldig detaljert når jeg skriver; jeg skriver hva personene spiser, hvordan de ser ut, hva de har på seg og så videre. Da skulle jeg ikke hoppe over de seksuelle sidene. Det ville være som en maler som kuttet ut føttene på personen i bildet.

- Dessuten synes jeg at det seksuelle beskriver en karakter veldig bra, poengterer Rudberg.

Selv er hun gift med to barn. Utdannelsen har hun fra New York, med tre års studier av dramaturgi i tv og film. Hun har også studert til å bli helsepedagog, drevet nattklubb i Sverige og jobbet som lærer. Denne uken har hun lagt seg inn på Hotel Continental i Oslo for å drive research til sin neste trilogi.

- Her skal jeg ha med en norsk kvinne. Hun heter Mathilde og figurere bare som biperson i den første boka, «Jenny S». Men i toeren blir hun hovedpersonen.

Den første boka utkommer i Sverige i juni, og Damm forlag har også kjøpt inn denne trilogien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag