Sveriges Radio får nok en sjef

Forrige gang varte ansettelsen i åtte dager. Denne ganger tror Sveriges Radio på at de har fått rett mann på rett plass. Peter Örn har landet i Sveriges Radio.

20.06.08 11:05

Det har stormet rundt Sveriges Radio (SR) etter at Joachim Berner først ble tilsatt som sjef og deretter avsatt på grunn av en betent fortid. Som redaktør av avisen Expressen var han nemlig dømt for avisens sextrakasserier mot politikeren Gudrun Schyman.

Berner-affæren skal ha kostet Sverige Radio to årslønner pluss sosiale kostnader, i realiteten fem millioner svenske kroner. Berner, som aldri tiltrådte i sjefjobben, er ingen populær mann i det svenske folkedypet, men er samtidig blitt svært rik på fadesen.

Rasende svensker sa opp radio- og TV-lisensen i tusentall fordi man ikke ønsket å finansiere den nesten-ansatte radiosjefens millionfallskjerm med lisensmidler. I utgangspunktet ble han ansatt den 1. april i år og fikk sparken den 9. april, åtte dager senere.

I etterkant av skandalen måtte styreleder Marika Ehrenkrona, som tilhører høyrepartiet Moderaterna, forsvinne fra sin post. Hun hevder at de regjerende sosialdemokrater utsatte henne for et utilbørlig politisk press.

Sveriges Radio er svært politisert, og styreplassene fordeles etter partifarge.

Når det nå er ansatt en ny sjef, er spørsmålet hvilken partifarge han har. Ansettelsen av Peter Örn har imidlertid foregått uten det altfor store oppstusset.

49-åringen har siden i fjor jobbet ved det Riksteateret og var generalsekretær i svenske Røde Kors mellom 1994 og 2001. Han har en fortid som leder i Folkpartiets ungdomsforbund og var fra 1985-1994 partisekretær for Folkpartiet i Sverige.

Styreleder Ove Joanson opplyser i en pressemelding at Örn var førstevalget og spår at han kommer til å bli en tydelig og kraftfull leder i Sverige Radio.

Dagens Nyheter skriver at det har vakt en viss uro internt at den nye sjefen har signalisert at han akter å beholde medlemskapet i Folkpartiet. Styreleder Joanson, som tidligere har vært knyttet til norske Schibsteds gratisavis 20 Minuten, ønsker å tone ned den politiske delen av Örn og heller fremheve at han har en bedriftsøkonomisk jobb å gjøre. Blant annet vil det bli en kamp med de ulike fagforbundene i SR.

Sveriges Radio, som i likhet med NRK hovedsakelig er drevet på lisenspenger, har anstrengt økonomi. I vår ble det satt i gang en større snuoperasjon som gjelder hele virksomheten, inkludert igangsettelsen av en sparepakke.

Dagens Nyheter skriver at innenfor den svenske allmennkringkaster-avtalen økes SRs inntekter med to prosent i år, mens kostnadsøkningene ligger på mellom tre og fire prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.