Gå til sidens hovedinnhold

Sveriges regjering ønsker fullmakt til «lockdown» : - Vi ser med uro på utviklingen

Vil stramme inn ytterligere.

Den svenske regjeringen er urolig - derfor ønsker de muligheten til å stenge ned store deler av samfunnet:


- Mange har vinterferie nå eller skal det ha snart, men jeg minner om at folk skal fortsette å være påpasselig, og ikke glemme smittevern i skibakken. Smitten i Sverige er fortsatt alvorlig. Vi ser med uro på utviklingen. Det er usikkert hvordan situasjonen vil utvikle seg fremover. Det finnes fortsatt en risiko for en tredje smittebølge, sa sosialminister Lena Hallengren innledningsvis.

Les også: Sverige: Vil se på sosioøkonomiske forhold i ny vaksinerunde

- Vi forbereder en forskrift for å kunne stenge kjøpesentre, men vi har foreløpig ikke hatt behov for å få den ut i live, og nå jobber vi med fem nye forslag, la hun til.

«Av med silkehanskene»

Svenskene har gjennom hele koronapandemien hatt et mer åpent samfunn enn sine nordiske venner, men har gradvis de siste månedene skjerpet inn smitteverntiltakene.

- Dette er veldig, veldig dramatisk, og det kan få store konsekvenser for det svenske samfunnet, hvis vi må bruke dette. Det handler om å gi en signaleffekt om at vi er i en alvorlig situasjon, sa sosialministeren om spørsmål om hvorfor regjeringen ønsker å «ta av seg silkehanskene» og stramme inn mer.

Kan stenge ned

Hallengren la frem de fem nye forslagene, og lang historie, kort, det meste handlet om muligheten til å stenge ned i Sveriges kommuner.

- Vi forhandler altså nå om å stenge ned kjøpesentre og kunstgallerier, men det vil være unntak, fortalte Hallengren.

Hun opplyste videre at treningsentre og restauranter også kan bli stengt på kort varsel, men det er Riksdagen som har det siste ordet for å få gjennom dette, sa hun videre.

De fem forslagene som man ønsker å få inn i pandemiloven er:

* Nedstenging av flere virksomheter

* Begrense antall mennesker til visse plasser.

* Kunne stenge dyreparker, fornøyelsesparker og lignende temaparker.

* Kunne stenge museer og kunstgallerier.

* Få i gang et nytt system for sammenkomster og offentlige arrangementer.

Hallengren opplyste at disse forslagene skal sendes ut på høring den 26. februar, og at målet er at de blir en del av pandemiloven fra og med 11. mars.

Bøter

Hun var klar på at regjeringen ønsker å gi kommunene fullmakt til å gi ut bøter, hvis man bryter oppholdsforbud på enkelte steder.

- De som bøtelegges kan få en bot på 2000 kroner, sa sosialministeren.

Regjeringen har også lagt frem forslag til forskrift om å kunne stenge ned fornøyelsesparker, dyreparker og temaparker. Dette skal trå i kraft 11. mars, ble det informert om på pressekonferansen.

Kulturminister Amanda Lind fortalte at åtte personer på arrangementer er noe de må holde på, hvis smittesituasjonen er alvorlig, men at det ikke skal være strengt til enhver tid.

- Åtte-begrensningen skal ikke brukes lenger enn absolutt nødvendig, sa Lind.

Kulturministeren fikk også spørsmål om Vasaloppet som etter planen skal gå 7. mars.

- Når det gjelder Vasaloppet, vet jeg at de jobber med alternative løsninger for å gjennomføre elite-løpet. Ting er imidlertid fortsatt noe usikkert på hvordan det skal gjennomføres, fortalte kulturministeren.

- Finnes ikke en magisk knapp

Sosialminister Lena Hallengren fikk spørsmål om hun tror svenskene vil gidde å følge dette, siden Folkhälsomyndigheten sa nylig at de har lagt merke til en tiltaks-trøtthet blant svenskene.

- Jeg kan rett og slett ikke si noe annet enn at vi må holde ut, selv om det er kjedelig. Det finnes ikke en magisk knapp for at smitten blir borte, sa Hallengren.

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene