*Nettavisen* Nyheter.

Sveriges statsminister med korona­erkjennelse

Sveriges statsminister Stefan Löfven talte til nasjonen søndag, men kunngjorde ingen nye tiltak for å begrense koronasmitten.

Sveriges statsminister Stefan Löfven sier at den svenske eldreomsorgen er for dårlig. Foto: (NTB scanpix)

- Vi må styrke eldreomsorgen vår betydelig, sier statsminister Stefan Löfven etter alle korona-dødsfallene på eldrehjemmene.

20.05.20 12:12

- Jeg beklager alle tapte liv. Vi ville redde så mange liv vi kunne. Det er klart at vi ønsket et helt annet resultat, sier den svenske statsministeren til Sydsvenskan.

19. mai var 3743 svensker døde som følge av covid-19. Halvparten av de døde, bodde på eldrehjem. En fjerdedel hadde hjemmehjelp.

- Det er klart at vi ville beskytte våre eldre bedre, sier han.

Fra 8. mai: Nye tall viser stor svakhet ved Sveriges koronastrategi

- Vi må styrke eldreomsorgen betydelig, sier Löfven. Han erkjenner at den har vært for dårlig, men sier også at det er for tidlig å sette fingeren på akkurat hva som har gått feil. Statsministeren mener likevel at det er viktig å heve standarden til denne tjenesten.

- Vi skal forbedre vilkårene, Det betyr arbeidstider, lønn og utdanning ikke minst. Og øke nivået og status, sier han.

Statsministeren er glad for at Sverige ikke fulgte blant andre Norge.

LES OGSÅ: Løpeprofessor lanserer nytt program: Slik kan du komme i form på rekordtid

- Vi stengte ikke grunnskolen. Noen sa; Men må ikke vi også stenge? Den debatten har blitt stille, sier han og forklarer at hvis skolene hadde stengt, så måtte mange foreldre ha vært hjemme, eller at besteforeldre hadde blitt nødt til å passe barna.

- Vi har jo ikke sett at spredning på skolene har vært et stort problem. Ingen har kunnet påvise det. Så der mener jeg vi gjorde riktig.

Hittil har koronapandemien kostet Sverige 250 milliarder kroner skriver Sydsvenskan, og Löfven er klar til å kick-starte økonomien når landet har fått kontroll på smitten, men sier samtidig at det er langt dit.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag