Sveriges statsminister Stefan Löfven kalte tirsdag inn til pressekonferanse om koronasituasjonen og sa at utviklingen nå går i feil retning.

Hvem femte pasient på svenske sykehus er nå en koronapasient.

- For to uker siden sto jeg her og meddelte at regjeringen har skjerpet reglene når det gjelder nattklubber for å unngå trengsel der. Vi ser nå at utviklingen går i feil retning i flere kommuner, län og landsdeler. Situasjonen er svært alvorlig, sa Löfven da han innledet på pressekonferansen klokka 13.15.

- Vi vet hva som står på spill. Vi vet hva som må gjøres. La oss gjøre de sammen, oppfordret Löfven og pekte på situasjonen Sverige opplevde i våres.

- Vi vil ikke tilbake dit, sa han.

Strammer inn i tre nye regioner

Statsministeren varslet at nye regioner nå omfattes av det skjerpede smittevernrådene, nemlig Halland, Örebro og Jönköping. Dermed omfattes 7 av 10 svensker av nye skjerpede smittevernråd.

Rådene handler om å avstå fra fysisk kontakt med personer man ikke bor sammen med, unngå kollektivtrafikk og andre steder med trengsel og jobbe hjemmefra der det er mulig.

Löfven sier myndighetene følger situasjonen tett og vil vurdere å trappe opp tiltakene ytterligere.

- Det vi gjør rett nå, får vi glede av senere. Det vi gjør feil, må vi lide for senere. Det vi gjør nå avgjør hva slags lucia-feiring og julefeiring vi får.

- Sverige har valgt en langsiktig, holdbar strategi. De riktige tiltakene skal innføres på riktig sted til riktig tidspunkt, sa Löfven videre.

Det innføres restriksjoner (8 personer) på hvor mange som kan sitte sammen på serveringsstedene.

Stockholm: - Eskalerende smittespredning

Antallet smittetilfeller i Stockholm-regionen har nær doblet seg sammenlignet med forrige uke. I Länsstyrelsens siste situasjonsrapport heter det Stockholms län de siste ukene har vært i en situasjon med «eskalerende smittespredning», skriver Aftonbladet.

Pressekonferansen var tillyst på kort varsel og kom før Folkhälsomyndighetens pressekonferanse klokka 14.00.

Folkhälsomyndighetens generaldirektør Johan Carlson skal delta på pressekonferansen med statsministeren sammen med sosialminister Lena Hallengren. Klokka 14.00 skal statsepidemiolog Anders Tegnell redegjøre for de siste koronatallene fra Sverige.

Les også: Sterk bekymring for smitteutviklingen i Stockholm