Sveriges statsminister vil ha nyvalg

KLAMRER SEG TIL MAKTEN: Statsminister Stefan Löfven ønsker ikke å levere sin avskjedssøknad, men vil heller ha nyvalg i mars.

KLAMRER SEG TIL MAKTEN: Statsminister Stefan Löfven ønsker ikke å levere sin avskjedssøknad, men vil heller ha nyvalg i mars. Foto: Tt News Agency (Reuters)

Statsminister Stefan Löfven vil ha nyvalg 22. mars.

03.12.14 23:18

Det holdes nyvalg i Sverige 22. mars, opplyser statsminister Stefan Löfven, som ikke ville trekke seg etter budsjettnederlaget i Riksdagen.

Löfven opplyste på en pressekonferanse onsdag at han 29. desember kommer til å skrive ut nyvalg, som skal holdes 22. mars neste år.

Bakgrunnen er at regjeringens budsjettforslag ble nedstemt i Riksdagen tidligere på dagen.

En offensiv og bestemt Löfven langet ut mot den borgerlige opposisjonen og sa det var uansvarlig av dem å sette landet i den politiske knipen som Sverige havnet i etter budsjettvoteringen. Han minnet også om at de tapte valget og at de rødgrønne vant.

- Alliansen har danset etter Sverigedemokraternas pipe. De lar nå SD diktere vilkårene i svensk politikk, sa Löfven.

- Jeg har hele tiden tatt ansvar og kommer til å fortsette å ta ansvar, sa Löfven.

Nytt landskap
Han begrunner beslutningen om å lyse ut nyvalg med at det har oppstått en ny politisk situasjon i Sverige.

- Vi har en ny politisk situasjon i landet, et nytt politisk landskap. Det må velgerne få ta stilling til. Men vi kommer aldri til å la Sverigedemokraterna diktere svensk politikk, sier han.

- SD kommer til å felle enhver regjering som ikke støtter dem. Men vi er klare til å ta kampen for det de fleste svensker vil at vårt land skal være, åpent og humant, sier Löfven.

- Jeg kommer ikke til å ta noen ytterligere initiativer til samtaler; den tiden er forbi. Skulle det likevel være sånn at noen av de andre partiene ønsker å diskutere denne situasjonen, så vet de hvor jeg er, sier Löfven.

Rødgrønt samarbeid
Også i det neste valget kommer Socialdemokraterna til å samarbeide med Miljöpartiet. Löfven stilte på onsdagens pressekonferanse sammen med Miljöpartiets talsmann og utdanningsminister Gustaf Fridolin.

- Det finnes én sak som tyder på at vi kan få flertall – vår politikk, sier Fridolin.

De to partiene kommer likevel til å føre hver sin valgkamp, men med samme budsjettforslag.

- Vi har et bra samarbeid og et sterkt budsjett. Vi er to ulike partier som går til valg, men alle vet at vi har et felles budsjett, sier Löfven. (©NTB)

SD: Valget blir en folkeavstemning om innvandring
Sverigedemokraterna vil gjøre nyvalget den 22. mars neste år til en folkeavstemning om svensk innvandringspolitikk.

- Vi ønsker velkommen muligheten til nyvalg. Vårt parti står samlet, og vi er beredt på å gjennomføre en ny valgkamp, sier Mattias Karlsson, som er fungerende leder i Sverigedemokraterna.

- Vi har de økonomiske og organisatoriske forutsetningene som kreves for å gjennomføre en ny sterk valgkamp, fastslår han.

Én av grunnene til at partiet bestemte seg for å utløse regjeringskrise ved å stemme for de borgerlige partienes budsjettforslag, var ifølge Karlsson at partiet ønsket å gi «den tause majoriteten» i befolkningen en stemme i innvandringsspørsmålet.

- Det er vår ambisjon å sørge for at denne valgkampen i praksis blir en folkeavstemning for eller imot økt innvandring til Sverige, sier Karlsson.

- Den svenske innvandringspolitikken er helt unik og helt ekstrem i en europeisk, nordisk og skandinavisk kontekst, hevder han videre.

Ifølge Karlsson uthuler innvandringen muligheten for å styrke velferden i landet.

- Innvandringen sluker i dag altfor store ressurser i statsbudsjettet. Det må bli en slutt på dette, sier han.

Karlsson forteller også at det fortsatt er uvisst når partileder Jimmie Åkesson vil komme tilbake. Åkesson er for tida sykmeldt. (©NTB)

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.