Ifølge Svenska Dagbladet kommer det en svensk søknad under Natos toppmøte i Madrid som arrangeres 29. og 30. juni i år. Den svenske avisen har kilder fra partiet Socialdemokraterna som mener at statsminister Magdalena Andersson er mer enn klar for et medlemskap i alliansen. Aftonbladet skriver at Socialdemokraterna vil ha et avgjørende møte i partistyret den 24. mai, hvor en endelig stilling til Nato-spørsmålet vil besluttes.

– Må diskutere flere alternativer

– Diskusjonen vi skal ha i dag vil fokusere på hvordan vi kan styrke samarbeidet oss imellom, hvordan vi kan støtte Ukraina og hvordan man kan sanksjonere russiske styresmakter videre, sa Andersson.

Sveriges statsminister sa at det nå foregår diskusjoner om hvordan man kan styrke sikkerheten i både Sverige og Finland, og at de to statslederne på møte i Stockholm skal gi hverandre en oppdatering på hva de to landene tenker om dette.

– Vi skal fortsette å ha tett samarbeid og koordinering og det er klart at vi må diskutere flere alternativer, for ingen alternativer er uten risiko. Selv om våre valg hva gjelder sikkerhetsspørsmål er individuelle, så er det opp til hvert enkelt land å bestemme selv hva de velger å gjøre, sa Andersson.

– Tror folk har endret syn

Også Finlands statsminister, Sanna Marin la vekt på det tette samarbeidet de har med Sverige hva gjelder sikkerhet, men at situasjonene etter Ukraina-invasjonen har ført til endringer i hvordan man ser på sikkerhetssituasjonen i Europa.

– Jeg tror at folk sitt syn endret seg i Finland, men også i Sverige, da Russland angrep Ukraina. Det har ført til at man nå må vurdere hvilke valg vi tar i sikkerhetsspørsmål i Finland, sa Marin.

Marin sa at hun vil legge til rette for at man i Finland kan ha en god plattform å diskutere Nato-medlemskap på. derfor ville hun heller ikke komme med noen datoer for når ting skal foregå, men at det er snakk om uker, ikke måneder.

– Vi har allerede vært i denne prosessen en stund nå og jeg tror alle partiene og parlamentgruppene vil ha mulighet til å fatte en beslutning innen noen uker, sa statsministeren.

Har også klare Nato-ambisjoner

Finlands statsminister Sanna Marin er i Stockholm for å møte sin svenske kollega Magdalena Andersson, samtidig som nyheten kommer om at Sverige ønsker seg inn i Nato. I dag skal også Finland legge fram sin nye sikkerhetspolitiske rapport.

Allerede tirsdag kveld skrev den svenske avisen Expressen at Marin også har klare ambisjoner om et finsk medlemskap i Nato, men at hun ønsker at Sverige søker samtidig.

Vil bli tatt imot med åpne armer

Både i Sverige og Finland har Nato-debatten blusset opp etter Russlands invasjon av Ukraina. I forrige uke bekreftet den finske utenriksministeren Pekka Haavisto til avisen Iltalehti at regjeringen jobber med å forberede en søknad om Nato-medlemskap. Kilder sa da til avisen at en beslutning om å søke kan bli tatt i løpet av første halvdel av mai.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson sa for to uker siden at hun på ingen måte utelukker medlemskap. Nato har signalisert at de to landene vil bli tatt imot med åpne armer.