Talibans lynraske maktovertagelse har overrasket en hel verden. USAs president Joe Biden legger mye av skylden på afghanerne selv for at Taliban nok en gang sitter med kontrollen, og NATO-sjef Jens Stoltenberg sier at det var Afghanistans ledere som sviktet.

Dette får Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt til å reagere.

«Jeg ser at både USAs president og Jens Stoltenberg legger all skylden på afghanere. Dette er dypt urimelig,» skriver Bildt på Twitter tidlig onsdag formiddag.

Les også: Historieprofessor langer ut mot Trumps avtale med Taliban

Videre viser Bildt til et sitat fra en kronikk i The WashingtonPost som er forfattet av Condoleezza Rice. Rice var USAs utenriksminister fra 2005 til 2009 og USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver fra 2001 til 2005.

«Condoleezza Rice: "Det er ikke overraskende at afghanske sikkerhetsstyrker mistet kampviljen når Taliban advarte dem om at USA ville svikte og forlate dem."» skriver Bildt.

- Afghanske ledere sviktet

Bildt viser trolig til NATO-sjef Jens Stoltenbergs uttalelser på en pressekonferanse tirsdag kveld.

- Den politiske ledelsen maktet ikke å stå imot Taliban og sikre den fredelige løsningen det afghanske folket ønsket. Denne svikten i lederskap førte til den tragedien vi nå er vitne til, sa Stoltenberg.

- Samtidig er det også behov for en ærlig vurdering av NATOs engasjement. Tross betydelige investeringer og ofre, kom kollapsen raskt og brått, sa Stoltenberg.

President Biden viste ingen tegn til selvkritikk da han talte til den amerikanske nasjonen mandag.

Les også: Afghansk mediesjef i Kabul: - Taliban vil nok kutte av hender og piske de utro

- Nei, de valgte ikke Taliban

Rice skriver i kronikken at «i kjølvannet av Kabuls fall har det vokst fram en etsende og dypt urimelig fortelling (narrativ): Nemlig å legge skylden på afghanere for hvordan alt endte – at de afghanske sikkerhetsstyrkene mislyktes, at den afghanske regjeringen mislyktes og at det afghanske folket mislyktes».

«President Biden sa i sin tale på mandag "Vi ga dem alle mulige sjanser til å bestemme sin egen framtid," som om afghanerne på en eller annen måte valgte Taliban,» skriver Rice.

Les også: Norge forsterker feltsykehuset i Afghanistan – har sendt ekstra personell til Kabul

«Nei, de valgte ikke Taliban. De kjempet og døde side om side med oss, og hjalp oss med å svekke al-Qaida. Samarbeidet med afghanere og våre allierte kjøpte oss tid til å bygge et nærvær av terrorbekjempelse rundt om i verden og til å innrette oss med terrorbekjempelse på hjemmebane, noe som har holdt oss trygge,»» skriver hun.

Carl Bildt er tidligere partileder for Moderaterna og Sveriges statsminister fra 1991 til 1994. Han var også utenriksminister fra 2006 til 2014.

Condoleezza Rice var en av de næreste rådgiverne til tidligere president George W. Bush, da han i 2001 besluttet å styrte Taliban i Afghanistan etter terrorangrepene i USA. Osama bin Laden og al-Qaida skjulte seg den gang i Afghanistan med Talibans velsignelse. NATO kom også på banen og deltok i den militære innsatsen, ettersom terrorangrepene 11. september utløste NATOs artikkel 5.