*Nettavisen* Nyheter.

Sverre Fehn er død

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Sovnet stille inn mandag kveld.

24.02.09 08:21

Den verdenskjente og prisbelønte arkitekten Sverre Fehn ble 84 år gammel. Han sovnet stille inn i Oslo mandag kveld, sier familien til Aftenposten.

Fehn er en av Norges mest internasjonalt kjente arkitekter. Han ble utdannet arkitekt ved Statens arkitektkurs i Oslo i 1949 og ble tidlig preget av sin lærer, Arne Korsmo.

Dannet PAGON
Fehn har gjennom et langt yrkesliv satt sitt preg på norsk arkitektur.

I 1952 dannet han og Arne Korsmo sammen med syv andre unge arkitekter gruppen PAGON. De gikk inn for ny, modernistisk arkitektur.

Sverre Fehn er kommandør av St. Olavs Orden og fikk i 2001 Grosch-medalje, en pris til minne om landets første betydningsfulle arkitekt, skriver NTB.

Gjennombrudd i 1955
Fehn fikk sitt gjennombrudd sammen med Geir Grung i 1955 med det modernistiske Økern aldershjem i Oslo.

I 2008 tegnet Fehn den nordiske paviljongen til den 11. arkitekturbiennalen i Venezias Biennalepark, Giardini. Den rommer en utstilling av Fehns egen arkitektur. Utstillingen i Venezia pågikk fram til 23. november 2008 da den fortsatte videre til arkitekturmuseene i Stockholm samt Helsingfors.

Fehn står også bak Colosseum kino (1964), Aukrustsenteret i Alvdal (1966), Norsk Bremuseum i Fjærland (1993-1991) og Nasjonalmuseet ved Bankplassen i Oslo som sto ferdig i fjor.

Her finner du en utfyllende liste over Fehns arbeider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.