RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svette og slankenekt på scenen

Sist oppdatert:
Mange drømmer om en karriere som teaterskuespiller. Hvordan er det å sette opp en forestilling på Broadway? Her er svaret.

(SIDE2:) Broadway er teaterverdens hovedstad. Her settes det opp forestillinger som tiltrekker seg tusenvis av publikummere, og skuespillerne her er blant verdens beste.

Teaterområdet i New York er mest kjent for sine flotte musikaloppsetninger. Mange kjente skuespillere opptrer på de mange scenene og flere kjente stykker blir spilt gjennom flere år.

LES MER: Se stjernene i levende live

Side2 ble med på turen «Behind the Emerald Curtain», hvor to Broadway-skuespillere gir innsyn i hvordan det er å spille på verdens mest kjente teaterscener.

Understudies
Turen foregår på The Gershwin Theatre, hvor suksessmusikalen «Wicked» tar imot nesten 2000 publikummere hver kveld. Her møtes vi av Sean McCourt og Anthony Galde. Førstnevnte spiller for tiden i «Mary Poppins», men er også med på CD-versjonen av «Wicked». Galde er for tiden en av skuespillerne i «Wicked».

De to skuespillerne har små roller på scenen, men er også understudies for de store rollene. Det vil si at hvis en av hovedrollene blir syke, kan de ta over rollen den aktuelle kvelden. Underveis i turen blir McCourt oppringt og bedt om å spille faren i «Mary Poppins» samme kveld.

Må skaffe penger
Det er en lang prosess som fører frem til forestillingen du kan se. Etter at stykket er skrevet, samler regissøren og manusforfatteren en gruppe amatørskuespillere. Disse jobber sammen med å skape karakterer og å ferdigstille historien. I denne perioden blir scener og sanger kuttet bort, nye replikker puttes inn og viktige karakterer kan både skapes og forsvinne.

Når de føler seg fornøyde, er de nødt til å skaffe seg investorer. Broadway-suksesser krever mange millioner. For å friste investorene, spiller de innleide skuespillerne stykket i en svært enkel form, slik at de potensielle investorene skal få et inntrykk av hva forestillingen vil by på. Dette foregår gjerne uten kostymer og kulisser.

Hvis produsentene får det beløpet de trenger, går selve produksjonen i gang. Her forsvinner som regel amatørene til fordel for mer erfarne skuespillere.

Varme kostymer
Etter at skuespillerne er plukket ut, må de gjennom en rekke kostymeprøver. Alle kostymene lages spesielt for hver skuespiller. Av den grunn er de kontraktforpliktet å holde vekten gjennom hele spilleperioden.

Kostymene lages ofte med tykt stoff, slik at det skal se fint ut på scenen. Men selv om det er stilig å se på, er det til tider ubehagelig for skuespillerne. De må ofte svette seg gjennom hele forestillingen. Publikum trenger imidlertid ikke være engstelige for svettelukt fra scenen.

- Alt som rører ved kroppen til skuespilleren blir vasket etter hver forestilling. Dette inkluderer underkjoler og fôr. De fleste kostymer blir vasket annenhver uke. Vaskeindustrien på Broadway er en av de mindre kjente industriene. De har enorm kapasitet for å kunne vaske store mengder kostymer over natten, sier McCourt til Side2.

Prøveperioden
Hvor lang prøveperioden er, varierer. Ofte øver de i fem-seks uker før de reiser til en annen by, gjerne San Francisco, hvor de prøver seg foran publikum i noen uker. Grunnen til at denne prosessen ikke foregår i New York, er at de er avhengige av å spille for publikum, men ikke kan risikere å «ødelegge» en potensiell suksess ved å spille for tidlig foran det kresne Broadway-publikummet.

I løpet av perioden utenbys, øver de ti timer hver dag. På dagen øver de inn nye replikker, bevegelser og sangnumre og på kvelden prøver de ut det nye materialet på publikum. Også her kan karakterer og scener kuttes, men som regel går øvelsene ut på detaljer. Hvilket toneleie bør sangen gå i? Bør man stå med hodet vendt til høyre eller venstre? Skal man si «Nei» eller «Ne-hei»? I noen tilfeller byttes også skuespillere ut i denne perioden.

Ifølge Galde er koreografien det vanskeligste å tenke på i denne perioden. Det tar nemlig et par dager før koreografien er klar for å vises frem. Dermed må skuespillerne øve på de nye trinnene på dagtid, men vise de gamle trinnene på kveldstid.

Bytter ut skuespillere
Etter å ha fått publikums tilbakemeldinger gjennom noen uker, er stykket klart for Broadway. På en vanlig forestilling må skuespillerne være til stede på teatret 30 minutter før forestillingen. Da skal de sminkes og skifte, før de gjør seg klare til å underholde kveldens publikum.

Etter en periode på scenen, velger skuespillerne å gå over til nye prosjekter. Siden dette sjelden skjer samtidig, kommer det stadig nye skuespillere inn i forestillingen.

- Nye skuespillere får to ukers øvelse med sceneinstruktøren. I løpet av de to ukene, kjører de gjerne gjennom forestillingen med understudiene. Før deres første forestilling, gjør vi det vi kaller «Put In Rehersal». Da kommer alle de involverte inn og vi spiller forestillingen fra begynnelse til slutt for tomt hus, sier McCourt.

Når det kommer nye barneskuespillere, må de gjennomgå alt ekstra nøye.

- Da henter de også inn hele orkesteret. På den måten er det ingen overraskelser når du begynner forestillingen, sier han.

Understudies får øve på scenen hver torsdag og fredag ettermiddag.

Ukentlig tur
Behind the Emerald Curtain-turen finner sted i New York hver lørdag klokken 10 lokal tid. «Wicked»-teatrene i Chicago og Los Angeles har lignende turer. Vanligvis følger 200 personer den 90 minutter lange turen. McCourt og Galde viser klipp fra forestillingen, intervjuer med involverte og opptak fra scenebyggingen på storskjerm, i tillegg til å fortelle om prosessen og hvordan det er å være Broadway-skuespiller.

På slutten av turen, kan publikum selv stille spørsmål. McCourt forteller Side2 at de vanligste spørsmålene handler om sceneteknikk, tabber på scenen og hvor mye skuespillerne tjener. Det er ikke nødvendig å ha sett «Wicked» for å delta på turen.

Les mer om turen her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere