Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svevde mellom liv og død i tolv dager

Foto: Arne Ristesund (BA)
Sist oppdatert:
Nina Røch oppsøkte lege med influensasymptomer. Dagen etter havnet hun i respirator. Legene forberedte familien på at hun kunne dø.

8. desember i fjor kjente Nina Røch (42) seg fryktelig dårlig. Hun hadde lenge gått og hanglet med influensa. Hun hostet så mye at hun hadde problemer med å puste. På kvelden oppsøkte hun Fana legevakt. Legen fant ikke grunn til å legge henne inn, og sendte henne hjem igjen, skriver BA.

Utover kvelden og natten forverret tilstanden seg. Hun kontaktet Volvat.

- Jeg klarte knapt å gå. Jeg kjenner kroppen min så godt at jeg skjønte at noe var alvorlig galt. Men legen trodde meg ikke. Han sa at han ikke skjønte noe, og ville sende meg hjem igjen, sier Nina.

Gikk i koma
I journalen skriver legen at han er usikker på om dette kan være lungebetennelse, eller om plagene kan skyldes soppinfeksjon i halsen. Alternativt kan dette være psykisk.

Røch sier hun først ble bedt om å kjøre til sykehuset selv. Hun er selv utdannet sykepleier, og sier hun presset på for å bli hentet i ambulanse.

Nina ble hentet i ambulanse og klokken 1330 ble hun lagt inn til observasjon på Lungeavdelingen på Haukeland sykehus. Situasjonen forverret seg dramatisk, og legene besluttet å overføre henne til Intensiven. Influensaen ga henne en alvorlig lungebetennelse med gule stafylokokker. Hun fikk blodforgiftning, og senere flerorgansvikt. Hun fikk nyresvikt, lungesvikt og hjerneblødning. Livet hennes hang i en tynn tråd.

- Det var ingen som trodde jeg skulle overleve, og legene forberedte familien min på at jeg kanskje kom til å dø, sier 42-åringen til BA.

Skrev dagbok
En dagbok fra oppholdet på Intensiven vitner om hvor kritisk syk hun var. Bildene viser Nina liggende i sengen koblet til pustemaskinen. Rundt sengen står avanserte maskiner som overvåker tilstanden hennes.

- Jeg husker nesten ingenting fra de tre ukene jeg lå i koma. Jeg blandet sammen fantasi og virkelighet. Jeg trodde jeg var på en båt. Jeg husket jeg lette etter den ti år gamle jenten min.

Våknet opp lam
I tolv dager kjempet hun for livet. Sakte, men sikkert ble hun bedre. Nyttårsaften ble hun overflyttet til Lungeavdelingen.

- Da kunne jeg ikke bevege meg. Jeg var lam i hele kroppen. Jeg var frustrert og sint, mest fordi jeg ikke kunne kommunisere. Jeg kunne ikke snakke, ikke skrive. Jeg kunne ingenting. I de mørkeste stundene tenkte jeg på datteren min. Hun holdt meg oppe. Jeg husker hun sa til meg da jeg våknet: «Mamma, du er griseheldig. Tenk at du våknet fra koma. Det er det ikke alle som gjør.

- Det er sterke ord fra en tiåring, sier Fana-kvinnen.

Beinhard trening
Etter hvert ble Nina overflyttet til rehabiliteringsenheten på Nordås. Mye hvile, kombinert med beinhard trening, gjorde at 42-åringen sakte med sikkert kom seg på bena.

Hun roser personalet opp i skyene. 14. mars ble hun skrevet ut.

Hun blir fortere sliten i hodet, sliter med hukommelsen og har ennå nedsatt lungefunksjon.

- Jeg føler at jeg har fått en sjanse til. Det er som å vinne i Lotto. Jeg har fått et nytt perspektiv på livet. Det viktigste for meg nå er å ta vare på jenten min, som fortsatt er veldig engstelig for å miste mammaen sin, sier Nina.

Les flere saker i BA.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!