Gå til sidens hovedinnhold

Svidd gummi på Lilleborg

På Lilleborg skole har rally havnet på timeplanen. Resultatet er at elevene nærmest må trues til å ta friminutt.

TORSHOV: I ukene før påske har skolehverdagen handlet om bil for syvendeklassingene på Lilleborg. Sist fredag fikk Østkantavisa og resten av elevene ved skolen se resultatet.

Populært

Fra høsten skal faget teknologi og design komme fast på timeplanen ved Lilleborg skole. Lærerne på syvende trinn mente dette var så spennende at de tjuvstarta med noen måneder, og det til elevenes store glede. De siste ukene har alt handlet om design av modellbiler.
Vi har lært masse, forteller Mathias Oliver Svendsson Grimelid, og viser fram sitt eget lille glis av et fartsfantom. Med sort grunnfarge, gullsota vinduer og flammer langs sidene har Mathias god grunn til å smile litt ekstra stolt foran medelevene fra de lavere klassene.
Først tegna vi bilen, og så satte vi i gang med selve byggingen. Vi har bøyd karosseriet ut av plast, og mekket bil i timesvis, sier Mathias tålmodig til Østkantavisas utsendte, mens spørsmålene hagler fra de yngre elevene. Det er tydelig at bil er noe som interesserer mange i skolegården.
Engasjementet har vært voldsomt. Vi har brukt modellbil som tema i flere forskjellige fag, og elevene har flere ganger motsatt seg å ta friminutt, fordi de synes det er så spennende. Det er varmer jo en lærers hjerte, sier prosjektansvarlig og syvendeklasselærer Frode Kvalshaug.

Spenning!

Denne fredagen skal modellbilene kjøre om kapp, og vinneren stikker av med et byggesett for en modellbil til hjemmebruk. Dermed er presset stort når bilene stiller opp på linje. Medelevene jubler og skriker, og med metallisk stemme gjennom en megafon instruerer speakeren deltakerne.
Klar, ferdig, gå!
Bilene setter fart, og det samme gjør "designerne" fra syvende klasse. De første hundredels sekundene kjører bilene paralelt, men så ser man viktigheten av å legge vekt på detaljer i konstruksjonen. Noen biler forsvinner ut til siden, mens andre kun kommer seg noen centimeter fra startstreken før maskineriet bryter sammen. Likevel er det noen som utpreger seg der de ruller i rett linje mot mål, og spenningen er til å ta og føle på i noen lange sekunder. Og så, helt i tet, til ekstatisk fryd fra både elever og lærere, ruller "Den røde ku" først over målstreken. Jacques Upsvik kan krone seg med seieren i Rally Lilleborg 2006, og hever stolt "kua" i været. Vi skynder oss bort og huker tak i vinneren.
Vi kommer ikke utenom dette spørsmålet. Hva føler du nå?
Dette var skikkelig gøy rett og slett, innrømmer Jacques, mens han gratuleres av sine konkurrenter.
Kan vi driste oss til å spørre om årsaken til navnevalget?
Det er kult. Den røde ku. Det låt bare så riktig, smiler vinneren bredt.
Og til slutt - hva gjorde Den røde ku til den beste bilen i dagens løp?
Litt flaks. Jeg var heldig med styringa, røper Jacques lurt, før han slutter seg til den glade gjengen med unge bildesignere.
Og hvem vet? Om noen år blir kanskje drømmene til virkelighet? God tur, men kjør for all del forsiktig.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag