RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Svidde toåringen med et grillspyd

Sist oppdatert:
«Pappa spytter på meg, slår meg og noen ganger leker han med meg», fortalte barnet om faren som hadde mishandlet familien i ti år.

Kvinnen ble nektet kontakt med sin familie, fikk ikke gå ut alene og ble jevnlig slått og truet på livet av ektemannen.

Hver kveld når barna skulle legge seg ble hun låst inn på barnerommet fordi mannen ønsket å være alene i stua. Også barna fikk gjennomgå av mannen. Alle ungene ble slått jevnlig og den to år gamle sønnen ble svidd med et oppvarmet grillspyd. Dette ga ham et arr han har over ti år etterpå.

Historien som gjenfortelles i dommen fra Oslo tingrett er grufull og vitner om et over ti år langt familieliv fylt med vold og trusler.

Torsdag fortalte politiet i Oslo til Nettavisen at 70 prosent av familievoldssakene i hovedstaden skjer i innvandrerhjem.

Nettavisen har gjennomgått dommer som omhandler familievoldssaker. Vi har ikke tatt med fengslinger eller besøksforbud som følge av familievold.

I tilfeller der personene blir dømt for enkelttilfeller, gjelder som regel straffelovens paragraf 228 som har en strafferamme på ett år, eller 229 som har en strafferamme på 10 år.

I de tilfellene der volden har skjedd gjentatte ganger brukes straffelovens paragraf 219 her som har en strafferamme på fire år.

Familievoldssakene i Oslo tingrett fra og med september til og med 6. desember:

*En mann med innvandrerbakgrunn ble dømt til 60 timers samfunnsstraff for å ha sparket ekskona i hodet, magen og leggen foran øynene på deres felles barn.

*En etnisk norsk nordmann ble dømt til 45 dagers fengsel for et tilfelle av voldsutøvelse mot samboeren.

*Utenlandsk kvinne frikjent for gjentatte overgrep mot sitt barn.

*Mann med innvandrerbakgrunn dømt til ett års fengsel for å ha slått og sparket samboeren så hun blant annet brakk armen, og for å ha truet henne på livet.

*Norsk mann og hans samboer ble begge dømt til 60 dagers fengsel (hvorav 30 dager betinget fengsel) for å ha slått hans mor.

*Utenlandsk mann dømt til 30 dagers betinget fengsel for å ha slått kjæresten.

*En søreuropeisk pappa ble dømt til 30 dagers betinget fengsel for å ha slått sønnen ved et tilfelle. Påtalemyndigheten mente det hadde skjedd flere ganger, men mannen ble frifunnet for dette i retten.

*Mann med innvandrerbakgrunn dømt til 36 dagers fengsel for flere grove drapstrusler mot kone og barn, og for å ha brutt besøksforbudet overfor dem.

*Mann med innvandrerbakgrunn dømt til tre års fengsel for omfattende vold mot ekskone og barn. Saken er gjengitt i denne artikkelen.

*En etnisk norsk mann ble dømt til fem måneders fengsel for flere tilfeller av vold mot sønnen.

*Utenlandsk mann dømt til fem måneders fengsel for særdeles grov mishandel av kjæresten.

*Utenlandsk mann dømt til 45 dagers fengsel (30 dager betinget) for å ha slått kjæresten.

*Norsk mann dømt til fem måneders fengsel for å gjentatte voldsovergrep mot sønnen.

Ikke-norsk dominans
Nettavisen har tidligere intervjuet familievoldskoordinator Stein Erik Olsen i Oslo politidistrikt som forteller hvordan 70 prosent av familievoldssakene i hovedstaden skjer i ikke-vestlige familier, og hvordan de ofte forholder seg til andre lover og regler enn de norske.

- Målet vårt er ikke å få ned disse sakene. Sannsynligvis er det mange flere som trenger hjelp. Målet vårt er å avdekke og bekjempe familievold. Her betyr lavere tall at politiet er mindre aktive, sier mindre tall betyr et mindre aktivt politi, sier han.

Les egen sak: Står for 70 prosent av familievolden i Oslo

Politikerne sier at overgrepene i innvandrermilijøene er noe man må ta tak i.

- Vi må kunne snakke om disse problemene uten at vi stempler grupper, sier stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) om Oslo-politiets tall.

- Kvinnesynet til en del innvandrergrupper står langt tilbake fra det vi kan ønske, sier stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF).

- Hvis tallene viser at innvandrermiljøene er overrepresentert når det gjelder familievold, er dette noe vi må ta skikkelig tak i, sier Akhtar Chaudhry (SV).

Les egen sak: Ikke overrasket over innvandrervold

Nettavisen har gjennomgått familievoldssaker fra september og listen over saker er like lang og brutal i alle disse månedene.

Til høyre kan du se listen over familievold-saker i Oslo tingrett i november. Hver måned behandler retten saker der kvinner og barn har blitt mishandlet i årevis.

I forhold til andelen utlendinger og innvandrere i Norge generelt, er listen sterkt overreprensentert av overgripere med ikke-norsk bakgrunn.

Anerkjenner ikke norsk lov
Denne historien er typisk fordi den omhandler en familie som har flyttet til Norge, der kvinnen og barna kommer seg vekk etter noen år i Norge.

I flere saker, denne inkludert, går det fram at mannen ikke forholder seg til norske regler.

I dommen står det hvordan tiltalte ikke ville vente på ordet under hovedforhandlingen i retten, men begynte å kommandere sin tidligere ektefelle.

Etter flere advarsler fra dommeren ble han til slutt bortvist fra retten. Mannen mener han er uskyldig. Han har sendt brev til politiet, FN og den irakiske ambassaden der han har gitt sterkt uttrykk for at han ikke godtar norsk domstol.

Terrorisert i årevis
Denne aktuelle familien kom fra Irak rundt tusenårsskifte. De hadde da vært gift siden tidlig på 90-tallet.

En gang ble kvinnen forsøkt kastet ut fra verandaen. Kvinnen fortalte i Oslo tingrett hvordan ektemannen dro i den ene armen, mens de tre barna dro i den andre armen for å redde mamma. En nabo i etasjen over fikk stoppet det hele da hun ropte ned og ba ham stanse. Kvinnen var da på utsiden av rekkverket og måtte klatre inn igjen på verandaen da mannen sluttet.

Den samme naboen fortalte hvordan hun flere ganger ringte på døra til familien fordi det kom mye skrik fra leiligheten. «Hver gang var det eldste sønnen som åpnet døra, med vidåpne, skrekkslagne øyne. Hun ble hver gang stående til tiltalte kom. Han sa hver gang at dette var ei familiesak som hun ikke hadde noe med» står det i dommen.

Brøt med ektemannen
I 2006 rømte kvinnen og barna til et krisesenter. Etter dette flyttet hun fra ektemannen. Han fikk på sin side samvær med barna. Mannen fortsatte å slå barna, og komme på uanmeldte besøk til sin tidligere kone. I retten har de eldste barna fortalt hvordan de ikke ønsket å ha samvær med faren.

Den yngste derimot, som ble slått minst, sa at han gjerne ville være hos faren til tross for volden.

I dommen står det at den unge gutten oppsummerer samværet med faren slik: «Spytter på meg, slår meg og noen ganger leker han med meg.» Barnet har også fortalt hvordan faren en gang slo ham over øret slik at hørselen ble nedsatt en stund. «Ja det var bra» sa gutten og forklarte at han da slapp å høre alt det stygge faren sa om moren.

Mannen ble i 2009 ilagt besøksforbud hos ekskona og barna. Høsten 2010 ble han pågrepet hjemme hos ekskona og barna. Han har siden sittet varetektsfengslet.

Mannen ble i november dømt til tre års fengsel i Oslo tingrett.

Han må også betale til sammen 175.000 kroner i oppreisning til ekskone og tre barn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere