Sviende nederlag for Spanias regjeringsparti

Her ser vi Podemos-leder Pablo Iglesias holde sin tale i Madrid søndag.

Her ser vi Podemos-leder Pablo Iglesias holde sin tale i Madrid søndag. Foto: Paul White (Ap)

Partiet Partido Popular gikk på et sviende nederlag i lokalvalget søndag.

Millioner av stemmer gikk tapt, og mange av dem gikk til protestbevegelsen Podemos.

Podemos, som vokste ut av Los indignados, demonstrantene som okkuperte torg over hele Spania i protest mot kuttpolitikken til statsminister Mariano Rajoy, kan ende opp med å regjere både i hovedstaden Madrid og i Barcelona etter et historisk valg som gjør slutt på topartisystemet som i praksis har preget Spania i flere tiår.

Etter at 97 prosent av stemmene var talt opp etter regional- og lokalvalget i 13 av Spanias 17 regioner søndag, var det klart at de to nye protestbevegelsene, Podemos på venstresiden og Ciudadanos på høyresiden, har gjort det sterkt.

Særlig det konservative Partido Popular (PP), men også Sosialistpartiet PSOE, rammes av velgernes misnøye etter en rekke korrupsjonsskandaler og fire år med nådeløs kuttpolitikk og går sterkt tilbake over hele landet.

Dermed må PP forsøke å overtale Ciudadanos til å bli med i en koalisjon for å fortsette å styre byen, eller overlate roret til en flertallskoalisjon mellom Ahora Madrid, ledet av den 71 år gamle pensjonerte dommeren Manuela Carmena, og PSOE, om de to greier å komme overens. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag