Svigerdatteren til Danmarks statsminister tvunget til å forlate landet

SLITER: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen sliter på meningsmålingene foran valget 5. juni. Han er partileder for det liberale partiet Venstre. Nylig fortalte han om svigerdatteren som ikke får oppholdstillatelse i Danmark. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

SLITER: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen sliter på meningsmålingene foran valget 5. juni. Han er partileder for det liberale partiet Venstre. Nylig fortalte han om svigerdatteren som ikke får oppholdstillatelse i Danmark. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen mener at man bør se på hvordan personer fra utvalgte land enklere kan få opphold i Danmark.

Det er snart valg i Danmark, og statsministeren gjestet en TV-debatt søndag. Ifølge avisen.dk og Jyllands-posten fortalte Løkke Rasmussen en personlig historie om at dagens regler kan gjøre det svært vanskelig for danske å få kjærester eller ektefeller til landet.

En velger skal ha spurt han om han synes det er rimelig at man ikke får bo sammen med sin amerikanske kone på grunn av 24-årsregelen. Regelen innebærer blant annet at begge ektefeller må være fylt 24 år..

- Jeg har en sønn på 29 år som har en kjæreste som ikke er fylt 24 år, og som skal ta en bachelorgrad på Harvard University. Hun er i Danmark for å ta deler av utdanningen sin, men skal reise i slutten av måneden fordi hun ikke får bli her. Det synes jeg er helt feil, svarte statsministeren, ifølge avisen.dk.

Han mener reglene for når utlendinger kan komme til Danmark for å jobbe bør gjøres om. Venstre, som Løkke Rasmussen er partileder for, foreslo sist år at det skule bli lettere for folk fra for eksempel USA å bosette seg i Danmark, blant annet ved å senke grensen for hvor mye man må tjene.

De andre partiene på Folketinget stemte imidlertid mot forslaget. Danmarks statsminister skal ha påpekt at forslaget til Venstre kom før han visste at sønnen Bergur Løkke Rasmussen ville omfattes av 24-årsregelen.

Her er Bergur Løkke Rasmussen sammen med sin amerikanske kjæreste Aran Kirschenmann:

- Riktig forslag

I forkant av valget har også Løkke Rasmussen uttalt seg om at han mener en regjeringskoalisjon med Socialdemokratiet bør være et alternativ hvis de borgerlige taper valget.

I en ny bok gjør Løkke det klart at han er åpen for regjeringssamarbeid mellom Socialdemokratiet og hans eget parti Venstre hvis de borgerlige mister flertallet i valget den 5. juni.

– Det er naturligvis noen dilemmaer i dette, men samtidig er det for meg ingen tvil om at det er et riktig forslag. Mye politikk lages allerede inne på midten, sier han.

Løkke er også åpen for at noen andre enn ham selv kan lede den nye regjeringen.

– Jeg syns jeg har mye å tilby, men min person skal ikke stå i veien for den beste løsningen for Danmark, sier han.

Vil holde ytre høyre i sjakk

Det er i samtaleboka «Befrielsens øjeblik» av forfatter Kirsten Jacobsen den danskestatsministeren kommer med utspillet.

På en pressekonferanse torsdag forklarte Løkke at en blokkoverskridende sentrumsregjering etter tysk modell kan være et middel for å holde ytterfløyene i dansk politikk i sjakk.

– Jeg er dypt, dypt bekymret over hvordan det parlamentariske bildet kan se ut etter valget, sa han.

– Hvis jeg kun kan bli statsminister med støtte fra ytterste høyre fløy, vil jeg heller søke muligheten for en bred regjering over midten, sa han.

Liberalt førstevalg

Løkke la til at Venstres ønskescenario fortsatt er at dagens regjering skal fortsette.

– Jeg går til valg på et borgerlig liberalt flertall, og jeg tror Danmark vil ha det best med en borgerlig-liberal regjering etter valget, sa Løkke.

Hans optimistiske spådom er at Venstre vil gå «massivt fram» på valgdagen. Men det Løkke frykter, er at det skal oppstå en situasjon der han blir avhengig av støtte fra ytre høyre – og da spesielt det nye partiet Stram Kurs – for å kunne fortsette.

– Den prisen er jeg ikke til å betale for å kunne fortsette som statsminister.

«Mangler troverdighet»

Noa Redington, som er politisk kommentator og har vært rådgiver for den tidligere sosialdemokratiske statsministeren Helle Thorning-Schmidt, mener Løkkes budskap «mangler troverdighet».

– Alle kan se at blå blokk har brutt sammen, og at rød blokk står sterkt, påpeker Redington.

– Hans mulighet til å bli statsminister er så liten at det eneste han kan prøve, er å tilby uavgjort helt i sluttspurten, sier han.

Socialdemokratiet, som har Mette Fredriksen som statsministerkandidat, har for sin del gått på valg på å danne en ettpartiregjering som skal kunne samarbeide bredt med andre partier.

Rød ledelse

På gallupen har rød blokk et flertall på 54,8 prosent, ifølge Ritzau Indeks, som viser et vektet gjennomsnitt av danske meningsmålinger.

Blå blokk ligger til sammenligning an til å få 42,6 prosent av stemmene, og Socialdemokratiet ligger 10 prosentpoeng foran Løkkes parti Venstre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.