RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svikt i alle ledd

En norsk kreftforsker dikter opp data og får artikkelen publisert i verdens ledende legetidsskrift. Deretter tar det tre måneder før svindelen blir oppdaget.

Leger og forskere er ikke nødvendigvis mer etisk høyverdige enn andre yrkesgrupper. Samtidig blir det stadig mer lukrativt å være en internasjonal ekspert i medisin. Forskerskandalen ved Radiumhospitalet viser hvor farlig dårlige kontrollmekanismer kan være.

Foreløpig kan vi bare spekulere i motivene, men det synes nå klart at forskeren rett og slett har diktet opp data for 908 pasienter og fått på trykk en lang artikkel i «The Lancet».

Også i «The New England Journal of Medicine» har forskeren publisert en omfattende studie, angivelig på data fra Kreftregisteret. Problemet er at Kreftregisteret ikke kan se at de har utlevert noe data til forskeren.

Skandalen blir fullkommen når det viser seg at forskeren har fått 70 millioner kroner i støtte fra National Cancer Institute. Dermed får denne saken ikke bare store følger for troverdigheten til norsk forskning - men også et betydelig økonomisk etterspill.

Spørsmålet er om det er rimelig å forlange at Radiumhospitalet har et sikkerhetsnett som fanger opp bevisst juks fra en av sine forskere. Relevant er det også å spørre om hvorfor «The Lancet» ikke har noen rutiner for å sjekke at forskningdataene faktisk finnnes.

Etter at skandalen har blitt oppdaget, kommer meldinger fra de ledende norske forskningsinstitusjoner om at de gjennomgår sine egne rutiner for å sjekke om noe tilsvarende har skjedd også hos dem. Det settes ned redelighetsutvalg og innkalles til krisemøter.

Hvis vi skal lete etter lyspunkter i denne svarte saken, så må det være at vitenskapens sikkerhetsnett ser ut til å ha fungert. Et sentralt prinsipp i all vitenskap er at data og metode skal kunne etterprøves av andre forskere. Fusket ble avslørt fordi andre forskere ikke fikk artikkelen i «The Lancet» til å stemme.

Medisintidsskriftet har grundige kontrollrunder før slike artikler publiseres, men de kontrollerer ikke at dataene faktisk finnes. På den annen side er det rart at det gikk så lang tid fra artikkelen stod på trykk, til det norske miljøet ante uråd. Her har det vært svikt i alle ledd.

Hva mener du om forskningsjuks? Er det mulig å lage vanntette kontrollrutiner, eller er det nesten umulig å avsløre forskere som dikter opp tall? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her ).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere