*Nettavisen* Nyheter.

Svikter motivasjonen?

Motivasjonen svikter. Du lurer kanskje på om det er bryet verdt å gå ned i vekt?

Motivasjon er den drivende motoren bak alt vi gjør her i livet, også vår beslutning om kostomlegging og vektnedgang. Når vi er motivert er til og med de vanskeligste oppgavene lette og stimulerende.

Når vi imidlertid er umotiverte kan samme oppgaver kreve altfor store anstrengelser. Sviktende motivasjon oppleves av de fleste i vektreduksjonsprosessen. Trikset er å være bevisst på de varselsignalene som kommer for å kunne gjøre det som skal til for å få tilbake motivasjonen og motet.

Noen vanlige tegn på sviktende motivasjon er:

- Ditt ønske om å spise hva du vil, er like stort eller større enn din vilje til å gå ned i vekt.

- Du er ikke like villig til å gjøre det som allerede har hjulpet deg til å gå ned i vekt, eksempelvis å planlegge måltidene, kontrollere porsjoner og mosjonere.

- Din entusiasme og følelse av spenning er ikke like stor som tidligere.

- Du vet hva du må gjøre for å gå ned i vekt, men du orker ikke gjøre det.

- Noen tips for å få tilbake motivasjonen og motet:

- Tenk nøye etter hvorfor du vil gå ned i vekt.

- Å gå ned i vekt er anstrengende. Når du er opptatt med både vektreduksjon og dine daglige gjøremål, er det lett å glemme hvorfor det er viktig for deg å gå ned i vekt. Kanskje er det tid for å stoppe opp en liten stund og tenke etter hva det var som fikk deg til å beslutte å starte vektreduksjonen.

Badevekten kan lett bli en fiende

Det er derfor lurt å finne alternative måter å måle vektreduksjon på. ½ kilo kan eksempelvis virke som ingenting på vekten. Holder du imidlertid en smørpakke i hånden, får du bedre følelsen av å ha vært flink. Etter noen uker kan du gå i butikken for å prøve klær, og oppleve at du kan bruke en størrelse mindre enn tidligere.

Et målebånd er videre en bra investering. Klipp av der det stanser. De centimeterne som etter hvert kan fjernes er en seier. Du kan også bruke et lærbelte til dette. For den kreative og naturglade kan det være en idé å gjøre som den kvinnen som sanket vakre steiner i fjæra, vasket dem rene og veide dem. For hver kilo hun gikk ned i vekt, la hun tilsvarende vekt i prydstein i en kurv i gangen. Ikke bare fikk hun en spesiell dekorasjon, men hver gang hun mistet motivasjonen løftet hun på kurven. For knærne er 25 kilo overvekt og en kurv med 25 kilo stein den samme tyngden å bære.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.