RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svimeslått av egen suksess

Sist oppdatert:
15 år etter at Tash Aw flyttet fra Malaysia har han fått nok distanse til å skrive debuten og bestselgeren «Silkefabrikken Harmonien».

Du kan så vagt høre at den 33 år gamle debutanten ikke er fra London der han har bodd de 15 siste årene. Det har gått svært kort tid fra Tash Aw debuterte med romanen «Silkefabrikken Harmonien» til han nå reiser verden rundt.

Indirekte hovedperson
Og nå er han i Norge og nipper entusiastisk til te i biblioteksbaren på Hotell Bristol. Han legger ikke skjul på at han gleder seg over suksessen. Nylig fikk han se sin egen bok på norsk - en stor opplevelse.

Tash Aws debut er blitt kalt oppsiktsvekkende, ikke minst fordi hovedpersonen Johnny Lim i den tredelte boken aldri kommer til orde selv.

Han blir omtalt som en skjørtejeger og djevel av sin sønn, i dagboken til den avdøde konen Snow og i minnene til engelskmannen og kolonisten Peter som sitter på gamlehjemmet og skuer tilbake.

Japanere og malaysiere
Boken selv veksler fra dannelsesroman til psykologisk thriller . I overbygningen er den en krigsroman, men Tash Aw understreker at krigen bare er en ramme for det store personlige dramaet.

- Krig eller opptakten til krig får folk til å gjøre en rekke merkelige saker, sier han.

- Jeg har alltid likt romaner der handlingen blir skrellet av lag for lag. Samtidig likte jeg ideen om at man bare fikk vite om Johnny Lim fra menneskene rundt ham. De mener alle at de kjenner ham, men samtidig har de sin egen agenda ved å beskrive ham som de gjør, sier Tash Aw til TV 2 Nettavisen.

Han er født i Taipei, oppvokst i Malaysia og bosatt i England. Historien om Johnny Lim som via en grumsete bakgrunn slår seg opp og blir fabrikkeier av silkefabrikken Harmonien under invasjonen fra Japan i 40-årene, vokste frem litt etter litt.

Tilbake i tankene
- Bortsett fra min søster, bor alle mine slektninger fremdeles i Malaysia. Og min bestemor er fra Kinta Valley der historien finner sted. Det er underlig, men jeg tror jeg måtte få distansen før jeg kunne skrive om stedet jeg tilbragte mine barndoms somre. Det er underlig hvordan saker jeg pleide å gjøre da jeg var 12-13 nesten fremstår som magiske øyeblikk nå, ler han.

Tash Aw understreker at selv om geografien er nøyaktig, er ikke det samme tilfellet med historien.

- Mange har påpekt at historien fungerer som silke – at trådene er vevet inn i hverandre, men det tenkte jeg faktisk aldri på da jeg skrev den, smiler han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere