I disse førjulstider er det nok mange som mottar hentelapper og meldinger fra Posten, men les nøye gjennom før du klikker på noe.

LES OGSÅ: Svindlet for 170.000 kroner på åpen gate i Oslo

Bedt om løsepenger

Nå sirkulerer nemlig en rekke eposter der svindlere utgir seg for å være Posten. Eposten kommer i en ulike variasjoner - alt fra hentelapper til meldinger om at pakken ikke kunne bli levert.

Men klikker du på lenkene i eposten, vil harddisken din låses. Deretter blir du bedt om løsepenger for å låse opp PC'en din.

Pressesjef i Posten, John Eckhoff, sier til Nettavisen at dette ikke er første gang de blir brukt som avsender i en svindel-epost.

LES MER: Posten-svindel: Ikke gjør denne jule-tabben

- Første gang vi ble gjort oppmerksomme på disse epostene var på sensommeren i fjor. Deretter kom en ny bølge i oktober, og siden har det kommet meldinger fra tid til annet om at epostene fortsatt sirkulerer. Nå ser det ut som det kom en veldig stor utsendelse igjen i går, sier Eckhoff, og legger til:

- Jeg synes det er synd at de misbruker vår merkevare, men dette begynner nå å bli en kjent svindelmetode og jeg håper det har hatt effekt at vi har gått ut og advart om disse epostene ved flere anledninger.

Rådet fra Posten er klart:

- Får du mailen så må du slette den med en gang. Postens kunder anbefales å bruke sporingsappen eller Posten.no for å spore sendingene sine, sier Eckhoff.

LES OGSÅ: Slik unngår du å bli svindlet når du handler på nett

Regner med flere svindelsaker før jul

Telenors sikkerhetssenter sier til Nettavisen at de er godt kjent med svindel-epostene som nå sirkulerer.

På Facebook har de selv gått ut og advart:

«Se opp for falske e-poster med hentelapper som gir seg ut for å være fra Posten Norge. Dersom du følger lenkene i e-posten vil du ende opp på en side som vist på bildet. Adressefeltet, som vi har markert med rødt i bildet, er feil. Dersom du trykker på lenken for å "laste ned hentelappen", vil du i stedet bli utsatt for ransomware/løsepengevirus,» skriver de, og legger til:

«Vi kan regne med flere svindelsaker av denne typen etter hvert som vi nærmer oss jul. Husk å alltid ha backup av dine viktige data»

HTML EMBED
embedNAvideo("_kp4ILn2kjMKFS1934ZRXw", false)