*Nettavisen* Nyheter.

Svindelselger slapp straff

Illustrasjonsfoto Foto: (Nettavisen)

Mannen lurte kjøpere på Finn, og ble tatt av politiet, men slapp straff.

23.08.11 21:26

I desember 2009 brukte 27-åringen fra Oslo Finn.no til å svindle til seg penger.

I følge dommen fra Oslo tingrett la han ut fem fiktive gjenstander for salg:

  • En Ipod til 1500 kroner
  • En Nintendo med spill til 1500 kroner
  • Filmer til 2500 kroner
  • Spillemaskin til 1300 kroner
  • Playstation 3 til 1800 kroner

Fem personer bet på kroken og betalte for varene som de aldri fikk. Nå er mannen dømt til å betale tilbake pengene, men slipper straff.

Påtalemyndigheten la ned påstand om 30 dagers betinget fengsel for svindleren. Mannen slapp å sone fordi han la seg flat og innrømmet forholdene, og fordi politiet har brukt lang tid på å etterforske saken.

Formildende
«Retten viser til at dette er en type bedragerier som det er grunn til å reagere strengt i mot, men ut fra at det er avgitt en uforbeholden tilståelse med krav på en viss strafferabatt og fordi saken er blitt kritikkverdig gammel, bør reaksjonen begrenses til en betinget fengselsstraff slik som foreslått. Siktede erkjente full straffeskyld i mars 2010, og saken har tydeligvis blitt liggende ubehandlet over ett år hos politiet.» står det i dommen.

- Vi kjenner til noen tilfeller der folk annonserer ting de ikke har. Det vanligste er at de vil ha forskuddsbetalingsbetaling for varen. Vi anbefaler at man bruker enten Finn betalingsgaranti eller møter selger personlig før man betaler, sier Lars Vinden som er ansvarlig for forbrukertrygghet i Finn.

Nettavisen har tidligere skrevet om svindlere på Finn, og selskapet har tatt grep for å stoppe kriminaliteten. Annonsene blir kontrollert før publisering. I tillegg gjennomføres en sms-verifisering av selger for en del annonsetyper.

- I Norge er det slik at man må registrere sitt navn til telefonnummeret. En sms-verifisering virker avskrekkende, samtidig som det gir oss viktig informasjon som vi kan gi videre til politiet ved behov, sier Vinden.

- Saker blir henlagt
- Hva synes dere om at gjerningsmannen slipper straff fordi politiet har brukt lang tid?

- Vi synes selvfølgelig det er uheldig at sommel hos politiet fører til at gjerningsmannen får en lavere straff. Vi hører om saker som blir henlagt på grunn av ressursmangel. I dette tilfellet har de i alle fall fulgt opp saken, sier Vinden og legger til.

- Vi vet at politiet har ressursproblemer og at dette helt sikkert bare er én av mange type saker som politiet gjerne skulle ha prioritert høyere.

Vinden sier at fornærmede som opplever at sakene sine blir henlagt kan gå veien om Forbrukerrådet og Forbrukertvistutvalget for å få tilbakebetalt penger fra en uærlig selger.

Hvorfor akkurat denne saken havnet i skuffen lenge er uvist. Nettavisen forsøkte å få tak i politijuristen på saken, men han er på ferie.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.