Svindelutsatt på spansk sykehjem

Foto: Berit Roald (SCANPIX)

Pasientene ga fra seg både Visakort og PIN-koder til de ansatte ved sykehjemmet Fundacion Betanien i Spania.

17.01.06 13:27

Ved ankomst på sykehjemmet har ikke de norske pasientene fått mulighet til å låse inn sine egne midler. Kontantene har i stedet blitt tatt hånd om av de ansatte. Også Visakort og andre betalingskort har blitt tatt hånd om av sykehjemmets personale.

Bergen kommunes internkontroll oppdaget ikke håndteringen av pasientenes midler, før en pasient slo alarm om forholdene i Alfaz del Pi, skriver avisa Sydvesten.

Skrev ned koden
De eldre har også levert fra seg PIN-kodene og disse er lagt sammen med kortene slik at sykehjemmet kunne gjøre innkjøp eller ta ut penger uten at pasientene var med.

Sykehjemmet Foundacion Betanien, som er bygd og eid av Stiftelsen Betanien i Bergen, ble bedt om å stanse praksisen umiddelbart. Selv om det ikke er påvist noen svindeltilfeller.

– Denne praksisen var i strid med vårt reglement i Bergen kommune. Pasienter skal ikke gi bort kort og kode til ansatte, og da vi ble gjort kjent med dette reagerte vi umiddelbart. Vi gjennomførte også et tilsyn med virksomheten i Spania, sier seksjonssjef i Byrådsavdeling for helse, Harald Aasen til Sydvesten.

Har ryddet opp
Nyansatt direktør ved Fundacion Betanien, Marit Møller Wolfe, bekrefter overfor avisen at praksisen nå er endret.

– Problemet er at en slik løsning som en har hatt her kan få svært uheldige konsekvenser for sykehjemmet og selvfølgelig for pasientene om noe skulle skje med kontoene, sier direktøren. Hun garanterer at dagens håndtering er i tråd med Bergen kommunes reglement.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.