RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svindler svindlerne

Et titall nordmenn har formet borgervern mot nettsvindlerbandene, og bruker fritiden til å forhindre at andre blir svindlet. Men det er ingen ufarlig hobby.

Det er Aftenposten som i dag forteller om «Hans», en av «baiterne» som har dukket opp på nettet de siste to årene.

Organisert kriminalitet
Svindel på nettet har tatt av, og stadig flere nordmenn forsøkes lurt med alt fra Nigeriabrev til falske bilsalg. Ofte er svindelen vanskelig å avsløre, og organiserte kriminelle står bak.

Her er de vanligste internettsvindlene

Nå bruker flere nordmenn tiden sin til å avsløre svindlernes triks, bombardere dem med e-post og forespørsler og stoppe de falske bankene svindlerne oppretter for å lure fra deg kontonummer og personalia.

«Hans» er en av de 4.800 lokkeduene i et verdensomspennende nettverk som kaller seg 419. Navnet kommer fra paragrafen i den nigerianske straffeloven som omhandler svindel, skriver Aftenposten.

Drapstrusler
Han har allerede mottatt flere drapstrusler fra kriminelle som er forbannet over virksomheten han bedriver. «Hans» frykter likevel ikke for sin egen sikkerhet.

- Jeg tar mine forholdsregler. Jeg oppgir aldri ekte navn, adresse eller hjemland, og benytter bare webbaserte e-postkontoer som jeg kan stenge raskt, sier han til avisen.

Det er likevel ikke ufarlig å legge seg ut med organiserte kriminelle. I fjor ble en amerikaner drept av nigeriansk mafia etter å ha drevet gjøn med dem via e-post som svar på svindelforsøket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere