RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Erik Berge/Østlands-Posten

Svindlet 86-åring for 850.000 kroner

Sist oppdatert:
Håndverkeren krevde forskudd for å bytte kledning og ba også om store lån til sin syke familie.

Mens Larvik-svindleren var under etterforskning for grovt bedrageri i Larvik, og senere ble dømt, lurte han en 86-åring trill rundt i Porsgrunn. I Telemark henla politiet saken.

Tilbake sitter Kåre Torkaas (86) rundt 850.000 kroner fattigere.

– Jeg føler selv at jeg er helt nedpå, forteller 86-åringen til Østlands-Posten . Han er fortvilet over situasjonen han har havnet i.

Tidligere dømt
Larviksmannen som dukket opp i hagen hans høsten 2006 er dømt fire ganger blant annet for bedrageri av eldre mennesker. Han fortalte at de var i gang med en større jobb i nærheten og at han hadde litt ledig kapasitet. Det var starten på et mareritt for enkemannen fra Porsgrunn.

Ba om lån
Mannen stakk en kniv i kledningen og fortalte at veggene var pill råtne. Kort tid etter krevde han et forskudd på 120.000 kroner for å bytte kledning. Senere ballet det på seg, både med forskudd og jobber som var «nødvendige» på huset til Torkaas. I tillegg var mannen ivrig etter å låne penger av den gamle mannen. Ifølge Torkaas, serverte han historier om at samboeren var døden nær og at barna hans var syke, og fikk penger ut på den måten. I alt, utenom pengene for jobben på huset, har Torkaas betalt mannen 850.000 kroner.

– Han skulle stadig ha penger, forteller Torkaas, som lot seg overtale av mannens overbevisende historier om sykdom i familien.

Når mannen ba om lån, gikk 86-åringen i banken og tok ut store summer. Pengene ble levert kontant til 41-åringen fra Larvik og Torkaas fikk håndskrevne kvitteringer tilbake. Enkelte ganger ventet 41-åringen utenfor banken når Torkaas var inne og tok ut penger.

Dypt skuffet over politiet
86-åringen er dypt skuffet over at politiet i Telemark henla saken, når økoteamet i Vestfold politidistrikt tok ut tiltale, og fikk mannen dømt for samme type bedrageri i Larvik. Saken i Larvik gikk parallelt med etterforskningen og henleggelsen i Telemark

– De burde stoppe dem, slik at de ikke får dratt til andre kommuner, mener Torkaas.

Han forteller at «taktekkeren» kom når det passet ham, og jobbet kort tid av gangen. Torkaas, som da hadde sin nå avdøde kone på sykehjemmet, ble gående hjemme og vente når han egentlig skulle på sykehjemmet.

86-åringen har betalt ut så mange forskudd på materialer og arbeid, at han nesten ikke har oversikt over hvor mye penger som er gått ut. I tillegg til de 120.000 kronene han betalte i starten, sitter han med en haug med kvitteringer og låneavtaler i størrelsesorden fra 20.0000 kroner til nærmere 50.000 kroner.

Dømt for svindel av Larvik-kvinne
Samtidig som mannen i løpet av en lang periode har hentet ut penger hos Torkaas, svindlet han Larvik-kvinnen Eva Sannes (68) for 420.000 kroner. Dette ble han dømt for i lagmannsretten senest i februar i år. Selv da mannen ventet på at ankesaken hans skulle opp, så han sitt snitt til å avlegge Torkaas en visitt i Porsgrunn.

Halvferdig jobb
Huset til Torkaas er kledd om, men det er ikke avklart om arbeidet er standsmessig gjort. I dommen mot 41-åringen kommer det fram at han er «selvlært». På tilbygget til Torkaas er fortsatt ikke all taksteinen lagt og noe av veggen står åpen uten kledning. Arbeidet skulle vært ferdig til 17. mai i fjor, men Torkaas har ikke sett snurten av mannen siden 9. desember i fjor. Imens har snøen ligger tungt på taket.

– Jeg har ringt mange ganger, men får bare svarer, forteller 86-åringen til ØP.

Sist helg kjørte han til mannens adresse i Larvik for å kreve pengene tilbake - uten hell.

Nå står han fortvilet tilbake med uferdig hus og rundt 850.000 kroner mindre på kontoen.

- Rammes ikke av straffeloven
Politiinspektør Knut Kolloen i Telemark politidistrikt, opplyser til ØP at henleggelsen ble opprettholdt av statsadvokaten. Kolloen viser til at mange av pengene var lån, noe som blir et sivilrettslig oppgjør, og ikke rammes av straffeloven.

– I dette tilfellet klarte vi ikke å strafferettslig bevise det, sier han.

Politiet i Telemark var ikke klar over at politiet i Vestfold samtidig kjørte en sak mot mannen fra Larvik.

Sliter med søvnen
– De tok lettvint på det, tror 86-åringen, som sliter med søvnen etter flere år med saken hengende over seg.

Døgnet rundt kretser tankene rundt det han er utsatt for.

– Jeg er helt maktesløs og har ingenting å stille opp med, sier han.

Se andre nyheter fra Larvik i Østlands-Posten

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere